Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Straatvraag: Heb jij weleens Ritalin gebruikt?

  •  
25-08-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  
Ritalin
We zitten aan het einde de zomervakantie en studiewise is er geen reet te beleven. Toch vonden we in de krochten van de universiteitsbibliotheek een stel doorgewinterde voorbeeldstudenten. Ze vertelden ons alles over hun ervaringen met Ritalin.
Sya Rechten
Sya (24) - Rechten
“Ik heb nog nooit Ritalin gebruikt, maar vrienden gebruiken het wel tijdens de tentamenweek. Het is niet moeilijk om eraan te komen, veel mensen hebben ADHD en pilletjes over. Ik moet eerlijk zeggen dat ik denk dat het een placebo is. Daarom houd ik het gewoon bij goed slapen en niet te lange dagen maken. Als ik vijf dagen per week van negen tot vier met mijn studie bezig ben, hoef ik op het eind niet te stressen om alles nog te lezen. Ik denk dat dat mijn geheim is.’
Uriah Drama
Uriah (25) – Drama
“Op mijn zestiende werd ADD bij mij ontdekt. Vanaf toen nam ik drie keer per dag Ritalin. Het ging een stuk beter op school, maar na een tijdje voelde ik me futloos. Het was echt alsof ik geen leven meer in me had, was kortaf en raakte zelfs mijn persoonlijkheid een beetje kwijt.
Vorig jaar tijdens mijn opleiding tot dramadocent had ik moeite om me te concentreren op theorievakken, dus ben ik er toch weer mee begonnen. Tijdens een tentamenperiode nam ik een paar pilletjes en ging ik aan de bak. Ik kon dan uren achter mijn laptop zitten, soms wel 16 uur achter elkaar.
Dat klinkt heel productief, maar achteraf bleek vaak dat ik helemaal niet zo veel had onthouden. Op een gegeven moment is je lichaam gewoon moe, ook al wil je brein nog even doorgaan. Bovendien wilde ik als het was uitgewerkt alleen nog maar in mijn bed liggen en Netflixen. Dat past niet bij me. 
Daarom ben ik naar andere manieren gaan zoeken om mijn concentratie te verbeteren. Ik vormde studiegroepjes, maakte meer aantekeningen tijdens het leren en plande kortere studieperiodes in. Ook legde ik taaie stof uit aan objecten in mijn kamer. Dan plaatste ik een appel en een waterkoker op mijn bed en dan vertelde ik ze hoe alles zat. Dat zou ik meer mensen aanraden, want ik denk dat Ritalin best gevaarlijk is. Als je het buiten je huisarts om gaat gebruiken en niet de juiste info hebt, dan kan het weleens nasty aflopen.”
Robin Economie
Robin (23) – Economie
“Toen ik nog psychologie studeerde, had ik ooit een college over het gebruik van Ritalin of andere drugs tijdens het studeren. Daarin werd mij verteld dat je, als je Ritalin gebruikt tijdens het studeren, je het beste ook Ritalin kan nemen tijdens de toets. Dat is voor mij de voornaamste reden om het nooit te doen.
Plus het feit dat je er bloedchagrijnig van wordt. Als mijn vrienden eraan zitten, dan zijn ze eerst hyper gefocust en daarna niet te genieten. Ik probeer altijd alles op eigen kracht te doen. Als ik me niet meer kan concentreren? Dan ga ik naar huis.
En ja, ook ik ben snel afgeleid. Ik kijk constant op mijn telefoon, maar ik denk niet dat dit nou echt iets is van deze tijd. Voorheen werden studenten vast door andere dingen afgeleid. Je kan natuurlijk altijd wel iets leukers verzinnen dan studeren.”
Teun Econometrie
Teun (20) – Econometrie
“Ik had een tijdje terug maar één dag de tijd om mijn tentamen te leren, dus ik dacht: laten we even knallen. Toen heb ik zo’n Ritalin erin gegooid in de hoop dat het z’n werk zou doen. Ik merkte er weinig van, behalve dat ik een beetje een dooie werd en mijn emoties werden uitgeschakeld. Dat tentamen heb ik overigens niet gehaald, dat zegt genoeg.
Uiteindelijk is studeren gewoon tijd indelen. Niet dat ik een voorbeeldstudent ben – buiten de colleges om besteed ik gemiddeld 10 uur per week aan mijn studie – maar ik geloof niet in middelen die mijn concentratie versterken. Ik ga uit van mijn eigen kracht en daarop ga ik mijn studie halen.” 
Floris* (23) - Rechten
“Ik gebruik Ritalin omdat ik ADHD heb. Als de studiestress toeneemt tijdens een tentamenperiode, krijg ik belletjes van mensen die ik nooit spreek. Ze willen dan wat pilletjes van me omdat ze hun leeswerk hebben uitgesteld en elk uur effectief moeten besteden.
Zelf krijg ik elke drie maanden een hele grote lading binnen en heel soms wil ik weleens wat aan een goede vriend geven. Verkopen doe ik nooit, want als ik drie pillen per dag neem, dan gaan ze gewoon op. Nu ik wat ouder wordt, bouw ik het gebruik af. Helaas heb ik Ritalin nog steeds nodig om meer orde in mijn hoofd te scheppen, mijn agenda te overzien en dingen te onthouden. Slik ik niks? Dan is het chaos in mijn hoofd.
Ik wil trouwens niet op de foto. Mijn ADHD is iets van mij en mijn toekomstige baas hoeft niet te weten dat ik dat heb. Ik ben bang dat ik daarop afgerekend word.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.