Misstanden in de danswereld: 'Ik geloof niet dat niemand ooit iets heeft geweten'

theme-icon
Gender
  •  
13-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
832 keer bekeken
  •  
Dansen voor je leven - Kim Koumans

Dansen voor je leven - Kim Koumans

© BNNVARA/Moondocs

Seksueel misbruik, systematische vernedering en manipulatie: dat is lang de realiteit voor veel mensen in de danswereld. In 2021 komt Kim Koumans hiermee naar buiten. Samen met anderen vertelt ze erover in de driedelige documentaireserie 'Dansen voor je leven'.

'Ik was een kwetsbaar kind, die volgens zeggen wel talent had en dus ook wel opviel', vertelt Kim Koumans bij De Nieuws BV. 'Maar ik was natuurlijk altijd alleen. Ik had geen bescherming om mij heen. Als je daar nu, als volwassene in dit proces, op terugkijkt - wat voor mij ook heel zwaar is, ik vind het best wel een zwaar proces momenteel - dan komt er bij mij ook wel echt boosheid naar boven. Ik was een klein kind, en later een tiener. Er waren veel omstanders die niet hebben ingegrepen. Ik geloof niet dat niemand ooit iets heeft geweten.'

Bijna vier op de tien actieve dansers heeft het afgelopen jaar te maken gehad met ten minste één vorm van grensoverschrijdend gedrag. Bij tweederde van de gevallen ging het om mannelijke slachtoffers. Bij 11 procent gaat het om seksueel wangedrag, van toespelingen tot betasting en verdergaande handelingen, zo blijkt eind mei uit een groot onderzoek naar misstanden in de danswereld. De onderzoekers stellen een aantal nodige maatregelen voor: meldpunten en vertrouwenspersonen moeten beter vindbaar zijn, ook is daar meer specifieke kennis van de sector nodig. Met deze meldingen moet vervolgens meer worden gedaan; zodat het wangedrag ook daadwerkelijk stopt. De duidelijke regels die in dansscholen moeten gelden dienen strakker te worden nageleefd en daarop moet toezicht worden gehouden.

Bekijk hier de documentaire 'Dansen voor je leven'

Meer over dit onderwerp?

Thema's:

theme-icon
Gender
   theme-icon
Lijf
   theme-icon
Mentaal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties

Deugkeizer
Deugkeizer24 mei 2023 - 19:50

Man, overal waar succes te halen valt daar wordt misbruik gepleegd, wie had dat ooit gedacht.

escobares_2
escobares_223 mei 2023 - 12:04

Vhijkmgb

1 Reactie
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst28 mei 2023 - 13:29

Wat betekent deze?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp