BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Kijk nu: Dancer op Lowlands

23 sep 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
BNNVARA-presentator Brecht van Hulten haalde dit jaar het wereldberoemde Oekraïense dansicoon Sergei Polunin naar Nederland. In augustus organiseerde ze een legendarisch optreden op Lowlands. Over de rollercoaster waarin Brecht terechtkwam, en over de euforische staat waarin Sergei het Lowlands-publiek bracht, maakte Evelien Vehof de short-doc Dancer op Lowlands.
Balletdanser Sergei Polunin (1989) werd op zijn negentiende de jongste solist ooit bij The Royal Ballet in Londen. Hij verliet het gezelschap drie jaar later alweer, onder meer door drank, drugs en een depressie. Maar ook omdat Polunin niet langer wilde vastzitten in het keurslijf van de internationale balletwereld. In 2016 verscheen de fascinerende documentaire Dancer over deze Bad Boy of Ballet.
Brecht van Hulten was gelijk fan: "Na het zien van Dancer was ik gefascineerd door Polunin, als danser en als mens. Ik ben naar diverse optredens geweest. Na afloop van een voorstelling in Zwitserland stapte ik op hem af. Ik vroeg of hij wilde meewerken aan een Nederlands tv-programma. Dat wilde hij wel. Tegelijkertijd vroeg hij mij of ik dan zijn contactpersoon in Nederland wilde worden en een optreden voor hem kon regelen. Mijn man kwam vervolgens met het idee: moet hij niet op Lowlands optreden? Dat past precies in Polunins missie: de dans naar een groot publiek brengen."
Binnen een mum van tijd was een solo-optreden op Lowlands toegezegd, hoewel het festival drie weken van tevoren natuurlijk al helemaal was dichtgetimmerd. Brecht werd Polunins boeker en regelde alles om het optreden tot stand te laten komen. Lowlands-bezoekers konden diep in de nacht van zaterdag op zondag kijken naar iets ongebruikelijks: ballet. Toeschouwers waren soms tot tranen toe geroerd en de kranten waren zeer lovend. In  Dancer op Lowlands  zien we hoe dit legendarische optreden tot stand kwam en hoe het enfant terrible van het ballet zich voorbereidt op een topprestatie van 35 minuten solodans op nachtelijk Lowlands. Ondertussen spreekt Brecht van Hulten met Polunin over zijn leven, zijn werk en zijn toekomstplannen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar