Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Een cursusje vrienden maken voor volwassenen

10-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
227 keer bekeken
  •  
FRIENDS
"Zullen we vrienden zijn?” Het is een vraag waar je als zesjarige nog mee wegkomt, maar zodra je leeftijd twee cijfers heeft wordt het toch een beetje ongemakkelijk. Dus hoe maak je als volwassene nog vrienden? 
Datingcoach Tim Veninga denkt het te weten. Immers: “Als mensen je niet aardig vinden, is de kans dat ze verliefd op je worden ook niet groot.” Hij denkt ook dat het moeilijker is vrienden te maken als je ouder bent. “Dan zit je vaak in een vaste sociale cirkel; je hebt lang hetzelfde werk of woont in dezelfde buurt. Ook verlies je meer vrienden naarmate je ouder wordt. Soms verhuis, scheid of pensioneer je en dan is het vaak uit het oog, uit het hart."  

Sociale cirkel vergroten

Toch hoef je het daar volgens Tim niet bij te laten zitten. “Je kan je sociale cirkel vergroten. Daar moet je alleen wel voor van de bank af komen. Je moet een levensstijl opbouwen waarin je steeds nieuwe mensen ontmoet, dus sluit je aan bij verenigingen of clubs die passen bij jou. Als je genoeg gelijkgestemde mensen tegenkomt, zal er altijd wel iemand zijn met wie het klikt.”
Als je een nieuwe potentiele beste vriend hebt gevonden is het een kwestie van toenadering zoeken. “Zoek uit wat hij of zij nodig heeft. Hoor je bijvoorbeeld dat diegene gaat verhuizen, bied dan aan om te helpen klussen. Als je iemand een dienst verleent vinden ze je aardiger.”

Elkaar gebruiken

“Een vriendschap op basis van verdiensten klinkt misschien alsof je je laat gebruiken, maar indirect gebruiken we elkaar altijd. We hebben aandacht of waardering nodig en dat zoeken we bij iemand anders. Een voorbeeld: mijn vader heeft veel gereedschap en iedereen komt langs om dat te lenen. Maar die mensen blijven vaak ook koffie drinken en daarmee ruilt hij zijn gereedschap als het ware voor aandacht en gezelligheid. Het is niet een romantisch idee van vriendschap, maar zo is het wel.”
"Vleierij doet het altijd goed. Heel oppervlakkig, maar het werkt."
Maar geen zorgen, je hoeft niet elk weekend plafonds te witten of deuren te schuren om vrienden te maken. “Als je teveel geeft en er niets voor terug vraagt, vinden mensen je juist weer minder aardig. Het is enkel een eerste toenadering, daarna ligt de bal bij hen om iets te ‘geven’.”
Vervolgens is het een kwestie van interesse tonen en luisteren. “En vleierij doet het altijd goed. Heel oppervlakkig, maar het werkt.” Pas hierbij wel op: “Als je te hard van stapel loopt heeft die andere persoon het gevoel dat je veel meer nodig hebt van hen, dan zij van jou. Mensen vinden het een naar idee als ze denken dat anderen iets van hen moeten.”

Schoonmoeder

Disclaimer: al is het nog zo moeilijk te geloven, niet iedereen vind je aardig. Worden je voorstellen om met die ene voetbalfanaat naar een wedstrijd te gaan een paar keer afgewezen of wil die vleesliefhebber niet met je barbecueën, dan is het tijd om naar de volgende te gaan. Iedereen staat open voor vriendschap, maar niet iedereen heeft tijd voor of zin in een extra vriend. Bovendien: “Een vriendschap moet voor jou ook iets opleveren. Als je mij alleen maar energie kost, dan ben je niet mijn vriend, maar mijn schoonmoeder.” 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!