BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Chemsex: waarom wordt crystal meth zoveel gebruikt door gay mannen?

29 okt 2020
  •  
leestijd 3 minuten
Crystal meth

Crystal meth

© ANP (Daniel Kaesler / EyeEm)

De drug crystal meth wordt allang niet meer alleen in Amerika gebruikt. Ook hier in Nederland worden er steeds meer methlabs gevonden. Het grootste deel hiervan is bedoeld voor de export. Maar een ander deel blijft in ons eigen land.

In Climax onderzoeken Dzifa, Jurre en Jamaal deze week hoe populair Chemsex is in de gay-community. Het woord zegt het al: chemical sex, hiermee wordt seks tijdens een harddrugs-trip bedoeld. Denk aan ketamine, crystal meth (ook wel tina) en/of GHB. Op dating-apps, zoals Grindr, wordt door gebruikers zelfs specifiek aangegeven op zoek te zijn naar een chemsex-date.  
British Medical Journal
In 2015 bericht Joop al over chemsex en de gevaren daarvan. Uit onderzoek van onderzoekers van de British Medical Journal onder 1142 respondenten, blijkt dat een op de vijf destijds al eens aan chemsex had gedaan. Ook blijkt dan al dat deze vorm van seks vooral populair is onder homoseksuele mannen. Drie jaar later, wanneer Zembla in 2018 onderzoek doet naar het fenomeen, blijkt dat er ook in onze hoofdstad chemsex-afspraakjes worden gemaakt. Uit onderzoek van de GGD blijkt dan dat zeventien procent van deze mannen in het laatste half jaar chemsex heeft gehad. Ook doet de GGD destijds via de dating-app Grindr onderzoek in de hoofdstad. Daar lag het percentage nog hoger: 29 procent van de gebruikers van de dating-app Grindr deed toen aan chemsex.

Nederland staat momenteel op nummer één als het gaat om chemsex-gebruikers in heel Europa. Kes Blans, chemsex counselor, denkt te weten hoe dat komt: ‘Omdat het hier gemaakt wordt. Veel xtc-labs zijn overgegaan op het produceren van crystal meth. Ze hebben de connecties al, dus het is heel makkelijk om meer geld te verdienen.’
Experimenten
‘De eerst keer dat ik het deed was met een xtc-pil; ik voelde allemaal tintelingen in mijn lijf, alles was honderd keer extremer dan normaal’, vertelt Tim Lindeman aan Jamaal in Climax. Maar dat is voor korte duur. Tim kwam er al snel achter dat het effect afneemt naarmate je vaak xtc gebruikt. Daarom besluit hij verder te experimenteren met drugs. Zo kwam hij uit bij crystal meth en GHB. En dan gaat het mis. Hij raakt verslaafd en moet nu om de twee uur GHB nemen.

Tim kan zich niet meer voorstellen hoe het is om seks te hebben zonder drugs; in zijn hoofd is het een met het ander verbonden. Hij kan het niet meer los zien van elkaar. Tim: ‘Het zijn twee dingen die dopamine aanmaken, je wil constant die high hebben, voor mij is het echt een probleem geworden.’

‘Are you into chems?’ Met die vraag vindt Tim sekspartners die zijn interesse voor chemsex delen via dating-apps. En soms hoeft hij het niet eens meer te vragen, dan staat het al pontificaal vermeld op het profiel met de woorden ‘chems friendly’.
Schaamte
‘Je bent naar een feestje geweest, gebruikt xtc, je hebt seks, vindt het leuk en zo kan je langzaam die kant van Tim oprollen, vertelt Blans. Stap voor stap beland je in de wereld van chemsex. Maar waarom wordt crystal meth specifiek zoveel gebruikt door gay mannen? ‘Schaamte’, aldus Blans. ‘Veel gay mannen die opgroeien denken dat gay zijn slecht is. Eigenlijk wil je niet die bottom zijn (degene die gepenetreerd wordt). En omdat sommige gay mannen zich slecht voelen, grijpen ze naar dingen waardoor ze zich prettig voelen. Je hoeft door drugs dan nergens over na te denken, er zijn geen grenzen, er is geen schaamte, en dat geeft een opluchting.’ Maar daardoor vervagen de grenzen en hebben veel mannen seks zonder condoom, en spelen er eerder soa’s en andere gevaarlijke situaties op. Alles wordt roekelozer. ‘De comedown van crystal meth is heftig. Je voelt dan weer de schaamte voor wat je hebt gedaan en wat je misschien niet had willen doen. Waardoor je weer sneller naar crystal meth grijpt, om je weer goed te voelen’, legt Blans uit.
Spijt
Toch wil Blans ook benadrukken dat chemsex ook een positieve ervaring kan zijn. ‘Het kan een hele goede combi zijn, meestal gaat het ook goed; niet elk verhaal is als dat van Tim, dat is een hele kleine groep.’ Maar, waarschuwt hij, begin niet aan crystal meth. ‘Ik ken veel mensen die spijt hebben dat ze de eerste spuit gezet hebben’.
Geschreven door Joep Boorsma

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar