Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Welke familiebedrijven gaan we zien in Boven Water?

  •  
17-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1397 keer bekeken
  •  
Boven Water - Stomerij

Boven Water - Stomerij

© ALP

Nederland telt 281.000 familiebedrijven. Zij vormen de ruggengraat van onze economie. Ze worden gerund door hardwerkende families, vaak al generaties lang. Voor hen weegt de toekomst van hun bedrijf en personeel zwaarder dan het maken van snelle winst. Maar de tijden zijn veranderd. Grote prijsvechters domineren de markt en verleiden de consument met meer waar voor minder geld. Wat als je alles wat door jouw familie is opgebouwd door je vingers ziet wegglippen? 

Een jaar lang volgen we hoe vijf families strijden om het hoofd boven water te houden. Van een vissersfamilie tot een stomerijbedrijf en van een augurkenproducent tot een kermisfamilie en een transportbedrijf. Wij introduceren hen:

Kermis
De kermis families Vallentgoed en Verwijk zien hun levenswerk ten onder gaan als gevolg van een pandemie en de daaropvolgende overheidsregels. De investering van al hun spaargeld in een gloednieuwe attractie hangt als een molensteen om hun nek. Ze proberen werkelijk waar van alles om geld te verdienen. Alles om het hoofd boven water te houden.

'Omdat je met je vader meegaat, leer je alles. Alles wat ik ken heb ik van mijn vader geleerd. Mijn vader is altijd mijn grootste voorbeeld geweest.'

Lafeber
Het zwaar-transportbedrijf van de familie Lafeber zit klem in een markt waar onderbetaalde buitenlandse chauffeurs en dalende prijzen het gevolg zijn van overheden die financieel voordeel halen uit de moordende concurrentie in de wereld van aanbestedingen. Een worsteling die ook de onderlinge familieverhoudingen zwaar onder druk zet.

Tanis
Voor de familie Tanis wordt het steeds moeilijker om hun beroep als visser nog uit te oefenen, door onder andere de Brexit, een kleiner wordende bevisbare Noordzee en visprijzen die niet meestijgen met de olieprijs. Het besef dat er keuzes gemaakt moeten gaan worden is iets wat maar moeilijk bij de oudere generatie erin gaat.

Zeyrek
Ook de stomerij van de familie Zeyrek gaat door een zeer moeilijke tijd. Als ze vervolgens worden geconfronteerd met de ene na de andere tegenslag, lijkt zelfs de tomeloze positiviteit die de familie zo kenmerkt, verloren te gaan.

'We zijn gewoon een groot gezin, ons personeel en wij. Wie moet ik eruit doen?'

Kesbeke
Bij de familie Kesbeke moeten vader en zoons een constant gevecht met de supermarktketens aangaan om een eerlijke prijs te krijgen voor hun product. Of de volgende generatie dit gevecht zal kunnen voortzetten hangt af van het succes van de huidige onderhandelingen.

'Ik ben echt opgegroeid tussen de augurken. Toen waren mijn vader en moeder allebei aan het werk. Geld voor een oppas was er niet.'

Boven Water, vanaf maandag 27 juni elke week om 22:10 uur te zien op NPO 2

Nederland móet eerlijker en gelijkwaardiger. Help je mee? Steun BNNVARA en doneer.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.