Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Bouwfraude klokkenluider Ad Bos: 'De donkere kant van de overheid is doorgegaan met procederen tegen ons'

  •  
20-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4176 keer bekeken
  •  
Bouwfraude klokkenluider Ad Bos

Bouwfraude klokkenluider Ad Bos

© Spijkers met Koppen

25 jaar nadat klokkenluider Ad Bos zich uitspreekt over de misstanden in de bouwwereld wordt hij nog steeds achtervolgd met rechtszaken en procedures.

'Het gaat slecht met mij. Mijn gevoel voor humor houdt mij op de been, maar mijn vrouw is in een depressie geschoten. Wij dachten in 2009 een overeenkomst met de staat te hebben waarmee alles in final settlement afgehandeld zou zijn, maar de donkere kant van de overheid is doorgegaan met procederen tegen ons', vertelt Bos bij Spijkers met Koppen.

Hoe zat het ook alweer?

De bouwfraude in het kort: 25 jaar geleden waren er enorme misstanden in de bouwwereld. Wat was het geval? Bouwbedrijven maakten in het geheim onderlinge prijsafspraken en de opdrachtgevers van allerlei bouwprojecten bleken op die manier jarenlang voor miljarden te zijn opgelicht. Ad Bos, die werkzaam was voor zo'n bouwbedrijf, bracht dit aan het licht en openbaarde de schaduwboekhouding. 

Waarom deed hij dat?
'Enerzijds was het het rechtsgevoel; anderzijds, als je zoiets naar buiten brengt moet je ook wel slagen, moet je de middelen hebben, anders heeft het geen enkele zin. Die beide dingen hebben mij ertoe aangezet dit aan de kaak te stellen.'

En toen?
Er volgden een parlementaire enquête en verschillende rechtszaken - waaronder tegen Bos zelf. Inmiddels zijn we 25 jaar verder en is Bos nog altijd dagelijks met deze zaak bezig. 'Het was de bedoeling dat er een final settlement zou komen; daar is in 2009 door de minister van Justitie opdracht voor gegeven. Op dat moment heeft het gerechtshof in Den Haag het OM (Openbaar Ministerie) niet ontvankelijk verklaard, vanwege een onrechtmatige daad. Toen zou de overeenkomst komen en zouden we stoppen met alles, maar de donkere kant van de overheid ging gewoon door. En vijf jaar later hebben ze me weer voor het gerecht gedaagd.'

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.