Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

BOOS over machtsmisbruik The Voice: wat is er inmiddels gebeurd?

17-01-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
16613 keer bekeken
  •  
1920_boospersfoto

Donderdag komt BOOS met een uitzending over het machtsmisbruik bij The Voice of Holland. Afgelopen zaterdag werd deze aangekondigd - en sindsdien is er véél gebeurd.


Zaterdag 15 januari, 10:54
‘We hebben hier ontzettend lang en zorgvuldig aan gewerkt, aankomende donderdag zenden we onze aflevering over The Voice Of Holland uit, later vandaag volgt meer info’, tweet Tim Hofman op 15 januari rond elf uur in de ochtend. Eronder een link naar een artikel op ad.nl dat vlak daarvoor verscheen, over het tv-programma. ‘Meerdere namen genoemd na seksueel grensoverschrijdend gedrag The Voice’, staat erboven. De tweet wordt duizend keer geretweet, krijgt duizenden likes en vele reacties, waaronder van @SanneWindey: ‘Ik wil ook mijn waardering uitspreken dat het door jullie 'seksueel overschrijdend gedrag' en 'machtsmisbruik' wordt genoemd, in plaats van het eufemistische 'me too'. Dank daarvoor.’

Zaterdag 15 januari, 12:18
Anderhalf uur later volgt het officiële persbericht. Belangrijkste nieuws daaruit: vanwege het onderzoek van BOOS worden uitzendingen opgeschort, drie weken na de start van het nieuwe seizoen. En er valt een naam: die van Jeroen Rietbergen, leider van de The Voice-band. Hij ‘erkent de beschuldigingen en stapt per direct op’, staat in het persbericht. Dat is de vriend van Linda de Mol, klinkt het al snel. De zwager van tv-tycoon John de Mol. Er volgt onder het bericht een discussie over vreemdgaan (waar het onderzoek van BOOS nadrukkelijk níet over gaat) versus machtsmisbruik (waar het wel over gaat). En de roep klinkt: waarom moeten we tot donderdag wachten, totdat de BOOS-aflevering hierover online verschijnt?

Zaterdag 15 januari, 14:02
Jeroen Rietbergen geeft een verklaring aan RTL Boulevard,bij de zender die The Voice uitzendt. ‘Tijdens mijn jarenlange betrokkenheid bij The Voice of Holland heb ik contact van seksuele aard gehad met enige bij het programma betrokken vrouwen en seksueel getinte whatsappberichten uitgewisseld.’ En verderop: ‘De contacten heb ik toen als wederkerig en gelijkwaardig gezien. Inmiddels ben ik mij er zeer bewust van geworden dat mijn eigen perceptie helemaal niet relevant is, maar veel meer de perceptie van betreffende vrouwen. En dat deze vrouwen dit misschien heel anders beleefd hebben.’

Zaterdag 15 januari, 15:08
Onder meer het AD komt met nieuws over Voice-jurylid Ali B. ‘Het OM zegt enkel dat de aangifte is gedaan tegen een persoon ‘gerelateerd aan’ het tv-programma The Voice’, aldus de redactie. Ali B bevestigt de aangifte, maar ‘heeft nooit misbruik gemaakt van zijn positie en heeft zich nooit seksueel grensoverschrijdend gedragen’, zo laat hij weten op zijn Instagram-account.

Zaterdag 15 januari, 16:41
Tim Hofman legt via Twitter uit waarom de uitzending niet eerder dan donderdag online komt.

Zaterdag 15 januari, 18:35
De avondprogrammering op tv start. Bij Boulevard wordt uitvoerig bericht over het onderzoek van BOOS, te beginnen bij Ali B. Het gaat bij de opening van de show niet over de zaak, of over het vermeende slachtoffer, maar over Ali zelf. ‘Hij maakt zich erg zorgen over zijn gezin en wat voor gevolgen dit zal hebben op zijn relatie en op zijn kinderen’, zegt John van den Heuvel. Later wordt alsnog de aangifte genoemd, en daarna wordt de Instagram-reactie van Ali integraal voorgelezen. Entertainmentdeskundige Aran Bade vertelt in de show over een vrouw die hij sprak en die de werkwijze van Rietbergen uit de doeken deed. In een hotelkamer ‘de blind auditions beter maken’ – dat werk. Bade vertelt ook over een whatsappgroep met veertig vermeende slachtoffers die zich daar verenigen. ‘Niet alleen over Jeroen Rietbergen, maar over heel Voice of Holland.’ De presentatoren en de juryleden Waylon en Glennis Grace zeggen van niets te weten. Ook in de studio: Samantha Steenwijk, de zangeres die dankzij The Voice of Holland doorbrak. Zij maakt van The Voice het slachtoffer, in een (achteraf gelukkig veel bekritiseerd) betoog. ‘Ik vind nu wel heel erg dat The Voice wordt geblamed’, zegt ze.

Zaterdag 15 januari, 22:55
SBS Shownieuws start. Telegraaf-columnist Kitty Herweijer ziet het aan en uit haar kritiek op twitter. In het fragment gaat het over de verantwoordelijkheid van Rietbergen als leider van de band. Patty Brard, die als showbizzdeskundige meepraat, komt met een theorie waar nog lang over nagepraat zal worden: ‘Een leider van de band – daar heb ik dan mijn kritische noot bij – die ervoor zou kunnen zorgen dat jij verder komt in een talentenjacht: dat is natuurlijk van de gekke.’ Gelukkig komt er een tegengeluid van Bart Ettekoven, hoofdredacteur van Weekend. ‘Ik vind dat niet zo gek. Omdat hij óók de man is van Linda de Mol. En daardoor familie van John de Mol, de grote baas achter het programma. Ik zeg niet dat het zo ís, maar de gedachte bij een kandidaat zou kunnen zijn: hij heeft macht.’ Ronald Molendijk, de beste vriend van Jeroen, zit ook aan tafel. ‘Jeroen is gewoon een flirt, klaar’, zegt hij. En Patty heeft de hele dag aan John de Mol gedacht. ‘Dat programma, dat format, daar heb ik me ook zo druk om gemaakt vandaag. Je zal toch maar John de Mol zijn en een waanzinnig programma bedenken.' En zo zijn bij Shownieuws Jeroen Rietbergen, The Voice of Holland én John de Mol het slachtoffer, in plaats van de deelnemers van The Voice.

Zondag 16 januari, 11:40
Chantal Janzen uit op Instagram haar frustratie over het machtsmisbruik in The Voice of Holland en onder meer Boulevard plaatst die stories online. ‘Aan de partijen en aan de mensen die blijkbaar al zo’n tien jaar lang van de misselijkmakende praktijken van The Voice afwisten, ze verzwegen en in de doofpot stopten, maar nu reageren in de pers met ‘we zijn enorm geschrokken’: laat deze woorden aub over voor de slachtoffers.' Ze vertelt hoe hard er óók aan de talentenjacht wordt gewerkt ‘en dat het werk van deze grote groep mensen, leiding, opdrachtgevers, kandidaten en medewerkers nu wordt verpest door de acties en het geheimhouden van een kleinere groep mensen door de jaren heen’.

Zondag 16 januari, rond 17:30
Anouk stopt als coach. ‘Wat een pleuriszooi allemaal. Wat onwijs verdrietig en teleurstellend.’

Maandag 17 januari, 11:42
Linda de Mol komt met een verklaring op Linda.nl. ‘Sinds een paar dagen zit ik in een verschrikkelijke nachtmerrie’, schrijft ze. En: ‘Ik heb inmiddels mijn relatie verbroken, Jeroen woont niet meer bij mij. Mijn werkzaamheden leg ik de komende tijd neer in de hoop dit een plek te kunnen geven en ik vraag iedereen mijn gezin met rust te laten.

Maandag 17 januari, 22:16
De twee oud-kandidaten van The Voice Nienke Wijnhoven en Kirsten Berkx vertellen in talkshow Beau over hun ervaringen bij het programma. Wijnhoven: 'Ik twijfelde of ik dit moest zeggen, maar ik heb toch niks meer te verliezen. Er was een situatie waarin hij zei dat er allemaal studio's boven waren en dat ik die mocht zien. En dat hij even ging voelen.'

Woensdag 19 januari, rond 18:50
Oud-kandidaat Nienke Wijnhoven zegt aangifte van aanranding te gaan doen tegen Jeroen Rietbergen, de oud-bandleider van het programma. Via haar advocaat Sébas Diekstra heeft ze contact opgenomen met de zedenpolitie.

Donderdag 20 januari, 16:00
De BOOS-aflevering over The Voice of Holland is hier te zien.

Nederland móet eerlijker en gelijkwaardiger. Help je mee? Steun BNNVARA en doneer.

Meer over:

boos, the voice
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Ernst Paul
Ernst Paul21 jan. 2022 - 9:05

In 2013 werkte ik als pianist mee aan het programma Superkids. In de voorbereiding van een optreden repeteerde ik met de kinderen in een kamertje, 1 op 1 en buiten het zicht van andere medewerkers. John de Mol was regelmatig aanwezig op de set, dus hij moet hiervan op de hoogte zijn geweest.

PieterJan263
PieterJan26320 jan. 2022 - 17:02

Sorry hoor maar de meest relevante vraag wordt helemaal niet gesteld aan dhr. De Mol, namelijk of er een grootschalig onderzoek is ingesteld in april 2019 toen hij er weet van kreeg onder de andere kandidaten. En zo nee waarom hij dat niet deed. Hij had moeten uitsluiten dat het om meerdere gevallen zou gaan.

Jos de. Klos
Jos de. Klos20 jan. 2022 - 13:25

Landelijk zitzenden niet alleen op utube

M.C
M.C20 jan. 2022 - 8:44

Ik heb ook een probleem een ben ook BOOS . Hoe kom ik in contact met het programma, om hulp te vragen. Ik ben samen met een mede slachtoffer op zoek naar hulp we zijn opgelicht, worden niet geholpen en hebben keihard jullie hulp nodig

1 Reactie
Roy van Vilsteren
Roy van Vilsteren21 jan. 2022 - 8:09

Dat kan via mail: boos@bnnvara.nl.

Jan Wijn
Jan Wijn19 jan. 2022 - 23:34

Ik ben helemaal niet geschokt: die verhalen doen al jaren de ronde in de ons kent ons kringen van het Gooi. Veertig jaar geleden noemde ze het al lacherig de Gooise matras en vooral de talentloze maakte daar gebruik van om carrière te maken. Dat was dus in de tijd dat mensen uit de provincie daar geen schijn van kans maakte. De Gooise matras is sinds 1990 met de komst van de commerciële zenders verhuist naar de veilinggebouwen van Aalsmeer: daar was meer ruimte en kon het zonder stapelbedden. Helaas wordt nu van die stromen vooral prille gelukszoekers die een plaatsje in de showbizz willen veroveren enorm misbruik gemaakt en hopelijk worden de verantwoordelijk daarvan voor het gaas getrokken en vooral zij die er van konden weten zoals de Mol die er een meer dan riante bankrekening aan overhielden.

Lacire
Lacire18 jan. 2022 - 18:13

Als groot fan van The Voice ben ik geschokt door wat zich daar allemaal afgespeeld heeft en voel ik heel erg mee met de slachtoffers. Wat mij wel opvalt is dat ik in de loop der Voice jaren vrouwelijke coaches publiekelijk heb zien flirten met mannelijke kandidaten, opmerkingen in de trant van lekker ding of ik zou je wel mee naar huis willen nemen o.i.d. Blijkbaar vinden we dat wel OK, grappig of vertederend. Terwijl ook hier sprake is van een relatie met een ongelijke machtsbalans.Hypocrisie?

Hans Alards
Hans Alards18 jan. 2022 - 6:29

Nog nooit heeft mij een "Oprisping" vanaf het Gooise matras zo geïnteresseerd. Eindelijk worden vooraanstaande lieden die vanuit hun machtspositie kwetsbare slachtoffers met mooie praatjes een afgelegen kamer in lokken om vervolgens met mooie praatjes aangaande hun carrière, hun genot te bevredigen en daarmee de persoon in kwestie een jarenlang trauma te bezorgen. Ongeacht wie zich aan dergelijke vergrijpen schuldig heeft gemaakt, ongeacht zijn status moet in dezelfde media (voorafgaand aan een strafrechtelijk onderzoek) zolang mogelijk besproken worden. Voor dergelijke personen moet het optreden in dezelfde media een abrupt einde inluiden. Wanneer a.s. donderdag tijdens de YouTube uitzending van BOOS blijkt dat de twee reeds genoemde namen van de Voice coaching, Borsato en Ali B zich bewijsbaar (door b.v. appjes aan de deelneemsters) of anderszins schuldig hebben gemaakt aan dergelijke gedragingen, moet voor deze personen het optreden in de landelijke media abrupt tot het verleden behoren. Op de eerst genoemde naam, rust al een smet aangaande een eerder recentelijk soortgelijk vooral wat vele jaren duurde; mag ik voor hem hopen dat hij zijn "spaarpotje" na z'n faillissement goed gevuld heeft. Hij zal dat z'n verdere leven hard nodig hebben. Inkomsten zoals dat vanuit (landelijke) optredens en via de omroepen en media, moeten mijn inziens tot het verleden behoren.

L. Oosterling
L. Oosterling17 jan. 2022 - 17:11

Beste Vara, iemand die een overtreding heeft begaan is pas schuldig als dat is bewezen. Nu zie ik op grond van geruchten en vooronderstellingen mensen beschadigd (terecht of onterecht) worden. Als er strafbare feiten zijn begaan is het niet aan de samenleving, journalist of mediakenner zich hierin te uiten. Ik vind de rol van de Vara hierin bedenkelijk. Onpasselijk word ik als ik moet horen dat het item per youtube wordt openbaar gesteld. Schamen jullie je niet een klein beetje. Er gaat al genoeg nepnieuws en onzin rond.Leendert

1 Reactie
Bruce_Siemens
Bruce_Siemens17 jan. 2022 - 18:31

Beste Leendert, Laat ik allereerst beginnen met het benoemen dat het inmiddels een paar jaar BNNVARA is en dat BOOS (eerder #BOOS) een online titel is die al enkele jaren items maakt en deze op Youtube upload om consumentenproblemen, maar ook bredere problematiek, aan te pakken. Dit is voornamelijk voor een jongere doelgroep. Enkele maanden geleden (ik dacht augustus 2021) is er door Tim Hofman een oproep gedaan om je bij de redactie te melden indien er iets met jou gebeurd zou kunnen zijn of wanneer je iemand kent die iets overkomen is achter de schermen bij een talentenjacht wat het daglicht niet kan verdragen. Er waren toentertijd al berichten bij BOOS binnengekomen, aangezien deze oproep ergens vandaan moet komen. Er is sindsdien met mensen gesproken, waarbij ook aan wederhoor is gedaan. BOOS (of BNNVARA) heeft zich inhoudelijk nog niets gezegd mbt personen die over de schreef zijn gegaan. Alleen het programma is genoemd, evenals de bandleider van The Voice. Dat laatste kwam overigens omdat hij zelf bekend maakte dat hij zich inderdaad schuldig aan heeft gemaakt en dat hij zich terugtrekt uit The Voice. Anouk heeft zich teruggetrokken omdat zij na de berichten gelezen te hebben en een aantal telefoontjes te hebben gedaan, genoeg wist en nam per direct afscheid van The Voice. Schijnbaar is het toch geen nepnieuws en onzin. Ik zou zeggen, voordat u BNNVARA, BOOS, Tim Hofman en de collega's op de redactie allemaal wegzet als nepnieuws en onzinverspreiders, wacht u eerst de eerstvolgende aflevering van BOOS af en zie met uw eigen ogen dat het journalistiek gezien gewoon goed in elkaar zit.