Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA

BNNVARA

Vóór vooruitgang, vrijheid en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan? Of kom naar het BNNVARA Festival!

Bestaat er een verband tussen Parkinson en bestrijdingsmiddelen?

19 sep 2019
  •  
leestijd 3 minuten
Parkinson op het platteland
50.000 mensen in Nederland hebben de ziekte van Parkinson, onder wie opvallend veel boeren. Bestaat er een verband tussen het gebruik van pesticiden en deze ziekte?
In Nederland hebben zo’n 50.000 mensen de ziekte van Parkinson. Een van die mensen is Ted Blom. Bloemenboer en de vader van Jim Blom. Jim: ‘Het boerenbloed zit in de familie. Van jongs af aan hielp mijn vader al mee op de boerderij. Tot hij ziek werd. Na de diagnose Parkinson bezochten we een informatieavond over de ziekte, en daar bleek mijn vader niet de enige boer getroffen door deze ziekte. De kamer zat er vol mee.’ 
Zembla - Parkinson op het platteland (2019)
Zembla heeft ontdekt dat er ook vandaag de dag nog pesticiden in de Nederlandse landbouw worden gebruikt die de ziekte van Parkinson zouden kunnen veroorzaken. Er is volgens het programma beter en meer onderzoek nodig, voordat de bestrijdingsmiddelen op de markt mogen worden gebracht.
De wetenschap brengt het gebruik van pesticiden en de ziekte van Parkinson al jaren met elkaar in verband. Denk aan onkruidbestrijder Paraquat, schimmelbestrijder Maneb en insecticide Rotenon. Een mogelijk verband tussen een pesticide en Parkinson is dus niet nieuw. Ton van der Ham en Norbert Reintjens deden onderzoek naar de huidige pesticiden en het mogelijke verband met Parkinson. 
Mancozeb
Het gaat specifiek om de stof Mancozeb, de bestverkochte schimmelbestrijder op de markt. In 2017 werd er maar liefst 2,5 miljoen kilo van het middel verkocht, zo bleek uit onderzoek van Greenpeace Nederland. Deze schimmelbestrijder lijkt erg op een ander, ondertussen berucht, middel: Maneb. Van Maneb is bekend dat het de kans op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson versterkt. Dit middel is in 2017 in Nederland verboden. Volgens hoogleraar toxicologie Martin van den Berg van de Universiteit van Utrecht valt de stof Mancozeb, door de duidelijke overeenkomsten, daarmee ook in de verdachte groep. Uit experimenten blijkt namelijk dat deze stof dezelfde zenuwschade veroorzaakt als het verboden middel Maneb.
Jim: ‘Het begon met moeilijker lopen. Toen ik een jaar of elf was liep ik al sneller dan mijn vader. Dat vond ik al vreemd.’ Op dat moment begon er al een vermoeden te dagen dat het wel eens om de ziekte van Parkinson kon gaan. Later kwamen daar hallucinaties en dementie bij. ‘Die middelen worden gemaakt om cellen te doden. Als dat zo is dan hebben ze ook effect op ons.’  
Jim leest brief voor in Zembla - Parkinson op het platteland (2019)
Effect op de hersenfunctie
Hoogleraar epidemiologie Roel Vermeulen meldt Zembla dat het beroepsmatig toepassen van pesticiden de kans op het krijgen van Parkinson met zo’n zestig procent verhoogt. Ook een hoogleraar neurologie aan de Universiteit van Groningen sluit zich hierbij aan: ‘Dat is niet zomaar toeval, want pesticiden hebben een aantoonbaar effect op de hersenfunctie. Als je een risicoverhoging van vijftig tot zestig procent hebt dan vind ik dat wel de moeite waard, want het gaat om de gezondheid van veel mensen.’ 
Toelating en herbeoordeling
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) erkent dat er nog weinig bekend is over de risico’s van het gebruik van deze pesticiden en het mogelijke verband met de ziekte van Parkinson. De Europese Autoriteit Voedselveiligheid (EFSA) benadrukt het belang van meer en beter onderzoek naar de risico’s bij toelating van nieuwe bestrijdingsmiddelen en bij herbeoordeling van bestaande middelen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is uiteindelijk de verantwoordelijke op het gebied van veilig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ook zij geven aan verder onderzoek te steunen en dit te blijven benadrukken in Europees verband. 
Nefyto, de brancheorganisatie voor de fytofarmacie, geeft in een reactie hierop aan dat de relatie tussen bestrijdingsmiddelen en Parkinson complex is en dat ‘ook binnen de industrie de wetenschappelijke kennis verder wordt ontwikkeld’.
Bekijk de hele aflevering van Zembla hier terug:
PS: kom 27 oktober naar het eerste  BNNVARA Festival  op de Westergas in Amsterdam! ( info )
Sfeerbeeld BNNVARA programma's