Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamerleden vragen minister om tijdelijke stop op verkoop beruchte bestrijdingsmiddelen

19-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Schouten ANP

Kamerleden Moorlag en Van Dijk (beiden PvdA) hebben minister Carola Schouten Kamervragen gesteld over de relatie tussen landbouwbestrijdingsmiddelen en de ziekte van Parkinson. Aanleiding voor de vragen is het nieuws waarmee ZEMBLA donderdagochtend naar buiten kwam, waaruit blijkt dat in Nederland toegepast landbouwgif Parkinson kan veroorzaken.

De Kamerleden willen van de minister weten waarom fabrikanten van bestrijdingsmiddelen geen testen doen om de risico’s op Parkinson in kaart te brengen. 

Meer onderzoek
Het RIVM en de Europese Autoriteit Voedselveiligheid erkennen tegenover ZEMBLA dat er meer onderzoek nodig is naar het verband tussen Parkinson en bestrijdingsmiddelen. Moorlag en Van Dijk vragen de minister of ze het voorstel om meer onderzoek te doen, steunt.

Specifiek noemen de Kamerleden het bestrijdingsmiddel Mancozeb. In de uitzending van ZEMBLA van donderdagavond wordt duidelijk dat de samenstelling van dit middel voor de helft hetzelfde is als een ouder berucht middel dat is verboden in Nederland omdat het Parkinson kan veroorzaken. De Kamerleden vragen de minister om de verkoop van dergelijke middelen stop te zetten, zolang de gezondheidsrisico’s niet voldoende zijn onderzocht.

Erkennen als beroepsziekte?
In Frankrijk is Parkinson erkent als beroepsziekte onder agrariërs. De Kamerleden vragen of de minister vindt dat dit in Nederland ook zou moeten gebeuren.


Kijk vanavond om 21.10 uur op NPO2 naar ZEMBLA - 'Parkinson op het platteland'.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.