NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Appelsap covert Straight Outta Compton

14 aug 2018
  •  
leestijd 4 minuten
Thumbnail_V1
Deze week is het 30 jaar geleden dat het legendarische album Straight Outta Compton van de rapformatie N.W.A uitkwam. In nummers als Fuck Tha Police en titeltrack Straight Outta Compton kaarten de rappers van N.W.A onder meer het buitensporige geweld van Amerikaanse politieagenten jegens Afro-Amerikanen aan. 
Mede door de onderwerpen die worden aangesneden - en de controverse rond de plaat - is het debuutalbum van N.W.A tot de dag van vandaag relevant. Op hiphop festival Appelsap hebben we bezoekers gevraagd een hommage te doen aan Straight Outta Compton door de hoes te coveren. 
Rapformatie SMIB uit de Bijlmer poseerde voor Appelsap als Ice Cube, Dr. Dre, Yella, MC Ren, Arabian Prince, en Eazy-E op de hoes van Straight Outta Compton. Check hieronder hoe de festivalbezoekers het ervan afbrengen tijdens hun imitatie van de wereldberoemde cover van Straight Outta Compton
Moïse (19), Thirza (14), Denylson (19), Cedric (18), Maxwell (9) en Damir (8).
Moïse: De cover is creatief en vanuit een mooie hoek geschoten. Voor mijn gevoel worden foto’s niet vaak van onderen genomen. De cover geeft mij wel echte ‘old school gangstervibes’. Ik ken de rappers niet, maar de zin ‘straight outta Compton’ wel.
Beryl (BNNVARA): En als ik een paar rappers van de cover opnoem - Ice Cube, Dr. Dre, Yella, MC Ren, en Eazy-E - herken je de plaat dan wel?
Ja! Mijn pa heeft de platen van N.W.A. thuis in de kast liggen. En als ik nu ook naar de cover kijk, herken ik Ice Cube. Ik zal die plaat zeker een keer uit de kast trekken en luisteren.
Sarina (21), Chanel (24), Bibi (21), Chloë (21), Leona (30) en Niobé (27).
Sarina: Ik herken de cover meteen. Echt in die oude stijl van toen. Zij zijn dé grondleggers van gangsta rap. Wij zouden hier niet staan als deze groep er niet was geweest. Je moet je echt verdiepen in hiphop en N.W.A - ‘they started it’. ‘Fuck the police comin' straight from the underground’, blijft één van mijn favoriete verses.
Joshua (20), Nikita (21), Marciano (17), Rishi (22), Milan (20) en Benjamin (23).
Benjamin: N.W.A. Ja man, zij zijn de original gangsters. Je kan Ice Cube kennen van de film Boyz n the Hood . Daarin is hij echt een baas. Ik moet eigenlijk ook meteen aan de film Straight Outta Compton zelf denken, die kort geleden is uitgekomen. En natuurlijk de plaat Fuck Tha Police . Geniaal.
Coen (20), Owen (21), Alex (20), Yari (22), Tobias (23) en Yasin (24). 
Coen: Ja, ik ken de groep N.W.A wel. Ik kan ook wel een vers uit de plaat Fuck Tha Police rappen, maar omdat ik netjes wil blijven en ik wit ben zeg ik het ‘n-woord’ niet. Ice Cube heeft wel echt de vetste carrière aan deze tijd overgehouden. Ik zou zelf ook wel zo’n carrière als rapper willen.
Yugi (17), Denzio (18), Milan (17), ArJermaine (17), Leroy (17) en Levi (18).
Yugi: Ik ken deze cover door mijn vader. Hij luistert veel naar N.W.A. Ik ken ook de platen wel, maar ik ga het n-woord niet zeggen. Wat ik wel kan rappen is ‘straight outta Compton, crazy motherfucker named Ice Cube.’ Eazy- E vind ik de beste uit de groep omdat hij ook een beetje gek was in die tijd. Dat zag je in de film.
Joshua (17), Emral (17), Cihan (16), Jeremy (17), Glenn (16) en Quintin (16).
Joshua: Ik ken deze cover man, de hoes geeft me een goed en een slecht gevoel. De groep N.W.A. was tegen de politie die in Amerika gekleurde mensen onderdrukten. Ik heb de film uit 2015 gezien. Ice Cube is wel echt de hardste. En echt iedereen moet de plaat Fuck The Police kennen.
Alex (22), Max (23), Dylan (25), Naud (20), Jason (20) en Lucca (22).
Jason: Ik luister deze shit al sinds ik klein ben. Hiphop is mijn leven. Het nummer Fuck Tha Police wel echt de bekendste en het is echte underground rap. Ice Cube is echt de beste rapper uit deze groep. Hij heeft zo’n mooie carrière als rapper. Met N.W.A begon het allemaal voor hem.
Wouter (34), Tammo (34), Wolter (38), Jirin (35), Bram (37) en David (36).
David: Deze cover van N.W.A. is echt supervet. Het pistool vind ik het meest opvallende aan de cover. Ik zou geen vers kunnen rappen, maar Dr. Dre vind ik persoonlijk de beste rapper op deze cover. Hij heeft zoveel betekend voor de rapscene. Ook heeft hij veel mensen groot gemaakt, en dan heb je natuurlijk nog zijn koptelefoons die een tijdje een hype waren.
Sudesca (25), Bobbi (22), Floor (32), Caroline (32), Belinda (22) en Ana Luiza (23).
Sudesca: De cover is ver voor mijn tijd, dus ik ken het niet. Het is een mooie cover en als ik er goed naar kijk voel ik wel een ‘old scool b-boy vibe’. Ik ben zelf danser dus voel wel de vibe maar nee, ik herken niemand op de cover.
Beryl (BNNVARA): En als ik zeg: Ice Cube, Dr. Dre, Yella, MC Ren, en Eazy-E - herken je dan één van de rappers?
Dan herken ik Ice Cube en Dr. Dre! Ik heb me een beetje verdiept in de geschiedenis van hiphop, maar meer vanuit dans. Ik moet me eigenlijk meer gaan verdiepen in de verschillende rap-groepen van die tijd.
Fotograaf: Sam Beumkes
Wij waren niet de enigen op Appelsap. Ook Rotjoch heeft alles vastgelegd met zijn wegwerpcamera. 

Meer over:

, , , , ,