theme-icon
Duurzaam leven

Afval scheiden: hoe moet dat?

21-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
549 keer bekeken
  •  
pexels-markus-spiske-4651148

Tegenwoordig is afval scheiden de bekendste manier om mee te helpen aan een beter milieu. Maar hoe moet dat? En wat levert het op? Wij zoeken het voor je uit. 

Wat kan/moet je allemaal recyclen?

  • Glas
  • Papier
  • Gft (Groente-, fruit-, tuinafval)
  • PMD (Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen, Drankkartons)
  • Textiel
  • Batterijen en lampen
  • Klein Chemisch Afval
  • Elektrische apparaten

Waarom is scheiden belangrijk?
De voornaamste reden om je afval te scheiden is dat het geld en CO2 bespaart. We besparen op primaire stoffen – dit zijn grondstoffen die uit de natuur worden gehaald - door ons afval als grondstof te gebruiken en dat is beter voor het klimaat. Recyclen heeft alleen zin als het verwerkte afval kan worden omgezet in nieuwe producten, blijkt uit onderzoek van het CBS. Daarom is het recyclen van plastic bijvoorbeeld moeilijker dan glas of papier. Plastic 'recycle klaar' maken is moeilijker dan glas of papier recyclen. Je maakt plastic recycle klaar door verpakkingen niet in elkaar te stoppen en plastic flessen door ze zo leeg mogelijk in te leveren.

Glas en papier
Ruim 75% van ons glas brengen we, volgens Milieucentraal, netjes naar de glasbak. Nog beter zijn we in het scheiden van papier – daarvan komt zo’n 80 procent op de juiste plek terecht.

De glasbak is voor glazen potten en flessen. Het voordeel van glas is dat het oneindig gerecycled kan worden, en dat bespaart weer grondstoffen en energie. De glazen pot moet leeg en heel zijn, anders is het niet recyclebaar.

Kranten, folders, enveloppen, wc-rolletjes en kartonnen dozen mogen in de (blauwe) papierbak. Voor pizzadozen gelden andere regels, want vanwege vet en etensresten is de doos namelijk niet geschikt voor recycling en hoort deze niet in de papierbak, maar in de bak voor het restafval.

Plastic
Voor het scheiden van plastic gelden andere regels. Om plastic te scheiden kun je naar de container bij jou in de buurt. Sommige gemeenten halen het aan huis voor je op, maar dat is niet altijd het geval. Speelgoed, plastic borden en tuinstoelen horen niet bij het plastic afval, maar bij het restafval. Groot speelgoed dat niet in de bak voor het restafval past kan naar de milieustraat worden gebracht.

Gft
Gft gaat in de groene afvalbak. De afkorting gft staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Van gft kan biogas (groen gas) en compost gemaakt worden. Het voordeel van het scheiden van gft is dat het gebruikt wordt door boeren om bijvoorbeeld de bodem te verbeteren.

Waar moet de rest dan heen?
Ruim de helft van ons afval leveren we gescheiden in, maar toch weten veel huishoudens niet welke producten bij de verschillende bakken horen. Het restafval bijvoorbeeld, is de grijze bak voor het afval dat je niet gescheiden kunt houden. Wat mag daar dan in? Om wat voorbeelden te geven: chipskokers, theezakjes, koffiebekers, kauwgum en luiers. Maar ook kapotte wijnflessen mogen in die bak. Het restafval gaat vervolgens naar een afvalcentrale waar sommige stoffen worden gescheiden en gerecycled.

Meer weten over afval scheiden?

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Almas
Almas27 sep. 2022 - 6:20

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

mariodings
mariodings26 sep. 2022 - 9:33

Tip: afvalscheiding in Lansingerland. Extra betalen voor je grijze afval.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp