BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Acht miljoen varkens krijgen schonere lucht

5 jan 2018
  •  
leestijd 1 minuten
vroegevogelslucht
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de luchtkwaliteit in Nederlandse varkensstallen controleren. De organisatie gaat grenzen stellen aan de toelaatbare hoeveelheid ammoniak en koolstofdioxide in de lucht in de stal. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat nu zo’n 50 procent van de varkens lijdt aan oog- en/of longaandoeningen door de vervuilde lucht.

Ongezond stalklimaat

De NVWA en dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood zijn al enige jaren in gesprek over de ongezonde lucht waar varkens in moeten leven. Uit onderzoek van Wageiningen University & Research komt naar voren dat ongeveer de helft van de varkens lijdt onder de slechte lucht in de stal. Reden voor de NVWA om actie te ondernemen. Deze maand wordt begonnen met inspecties van varkensstallen.
Uit een eerste onderzoek bleek dat 20 tot 30 procent van de stallen niet voldoet aan de nieuwe normen. De controles van de NVWA dwingen varkensboeren met verouderde stallen en een slecht stalklimaat om snel serieuze verbeteringen door te voeren. Deze ontwikkeling kan zo bijdragen aan een versnelling van de sanering binnen de sector. Als de controles op luchtkwaliteit effectief zijn, betekent dit voor acht miljoen varkens een enorme verbetering.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar