3 op Reis

Zuid-Montenegro

Montenegro: een van de bekendste vakantielanden in de Balkan. Dat is goed te merken bij het Ostrogklooster. Het klooster, gelegen in het zuiden van Montenegro, is de drukstbezochte bezienswaardigheid van het land. Last van hoogtevrees? Dan is het handig om ‘m over te slaan. Het gebouw is namelijk tegen een bergwand aan gebouwd. Bijna alsof de berg het klooster opslokt. Oh en de weg ernaartoe bestaat uit haarspeldbochten. Vooral zo min mogelijk naar beneden kijken dus! Nu denk je: wat moet zo’n klooster hoog in een berg? Daar is wat uitleg voor nodig. Het klooster werd namelijk gebouwd door de bisschop van Herzegovina, wiens vorige thuis (ook een klooster) werd vernietigd voor de Ottomanen. De ligging van dit hoge klooster zou veiliger zijn. 
Waarom het klooster zo populair is? Niet vanwege zijn aparte ligging. Wél vanwege de gedachte dat het begraven lichaam van de bisschop een helende werking zou hebben. Hierdoor stromen mensen van verschillende geloven naar binnen.
Een slaapplek in de buurt vinden? Duik Hotel Sokoline in. Dit familiehotel bevindt zich op de rand van een ravijn, 10 minuutjes rijden van het Ostrogklooster vandaan. Dat het hotel een uitzicht heeft waar je ‘U’ tegen zegt, hoeven we je vast niet te vertellen.
Een andere aanrader in Montenegro is het Meer van Shkodër, oftewel het Skadar meer. Het meer is met zijn 368 km2 het grootste meer van de Balkan. Het ligt op de grens van Montenegro en Albanië en is deels onderdeel van een nationaal park. Omdat het meer deels beschermd wordt, trekt ’t bedreigde diersoorten aan. Genoeg te spotten dus! In combinatie met de steile bergen, verborgen dorpjes, kerken, ruínes en heldere wateren, moet dit meer zeker in je Montenegro reisplan voorkomen. 
Om helemaal in de natuursferen te blijven, kun je overnachten in de OK Koral Outdoor Club: een familie glamping spot, waar je back to nature gaat. Zo serveren ze alles van hun eigen land en kun je verschillende outdoor activiteiten doen, zoals fietsen, hiken, paardrijden, vissen, zwemmen en kayakken.
Meer tips nodig? Check Balkanvibe , Drive Albania en Floating My Boat !  
Eten
Naast nationale gerechten vind je in Montenegro ook veel Italiaanse, Turkse en Griekse gerechten. Omdat het land aan de Middellandse Zee grenst, kom je hier veel vis en seafood tegen. Vaak met polenta (Noord-Italiaans gerecht, gemaakt van maïsgriesmeel), blitva (een soort spinazie) en gekookte aardappelen. Ook het populaire Balkangerecht cevapi (kleine worstjes, gemaakt van varken/rund moet je zeker geprobeerd hebben.
Een typisch Balkan ontbijtje naar binnen werken? Hop de lokale bakkerij binnen en vraag naar burek: filodeeg, gevuld met kaas, vlees, spinazie en/of aardappel. Combineer dit met een bakje yoghurt en BAM. Heer-luk ontbijtje.
Vervoer
Vanaf Amsterdam kun je vliegen naar luchthaven Tivat en naar luchthaven Podgorica. Vanaf beide luchthavens ben je ongeveer 4 uur onderweg, waarbij je 1 keer overstapt. Retourtickets krijg je al vanaf 209 euro. Tip: vanaf Brussel kun je direct vliegen. Een retourticket hiervandaan heb je al vanaf 92 euro. Hier doe je zo’n 2,5 uur over. Vanaf luchthaven Tivat rijd je binnen 2 tot 2,5 uur richting het Ostrog klooster. Vanaf luchthaven Podgorica doe je hier iets langer dan een uurtje over. Auto huren? Dat kan bijvoorbeeld bij Drive Albania. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m oktober
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Euro
Taal: Montenegrijns
Met dank aan Balkanvibe en Floating My Boat.
montenegro.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.