3 op Reis

Wallis (gebied)

Wallis is een kanton (gebied) in het zuiden van Zwitserland. De Rhône loopt hier dwars door ’t gebied heen, van oost naar west. In Wallis valt minder regen dan in andere delen van Zwitserland. Dit is fijn voor de bewoners, maar heeft nog een belangrijk positief gevolg. Hierdoor vind je namelijk wijngaarden in de lage brede dalen!
De Grote Sint-Bernhardpas vind je in de Alpen tegen Italië aan. Dit is een leuke stop voor elke hondenliefhebber. Via de Barry Foundation kan je namelijk een Sint-Bernardshond lenen. Samen kan je een prachtige bergwandeling maken. De wandeling begint bij Musee et du Chiens Saint-Bernard en duurt ongeveer anderhalf uur. Met of zonder hond, wandelen in heel Wallis is hoe dan ook waanzinnig. De natuur hier is geweldig en je kan kiezen uit veel variërende wandelroutes. Geen zin om te lopen? Pak dan de Alpine Metro. Deze metro brengt je naar het bergstation van Saas-Fee op 3500 meter hoogte. Daar vind je het hoogste roterende restaurant ter wereld.
In het Rhônedal vind je de grotere steden zoals Brig, Visp en Sion. Stuk voor stuk hebben deze steden prachtig oude binnensteden. Wallis is misschien wel op z’n mooist in de vele zijdalen van het Rhônedal. In het zuiden vind je het Mattertal, waarvan Zermatt en Matterhorn de populairste plekken zijn. In het westen kan je vlakbij Martigny op de trein stappen voor een adembenemend mooie reis naar Chamonix-Mont-Blanc in Frankrijk
Eten
De specialiteiten van Zwitserland zijn gebraden worst, spätzle en schnitzels. In Wallis tel je daar nog drie typische gerechten bij op. Je vindt er Walliser Teller, een bord vol lekkernijen als gedroogde worst, rauw spek en alpenkaas. Een andere lekkernij is Walliser käseschnitte: in wijngedrenkte boterhammen gebakken met kaas, ham en ei. Tot slot eet je er natuurlijk kaasfondue en kaas raclette.
Gek op kaas? Ga dan eten bij Château de Villa, waar je je hart kan ophalen als kaasfan. Ook Restaurant Allalin, het draaiende restaurant waar we het eerder over hadden, mag niet op je culinaire lijst ontbreken.
Vervoer
In ongeveer tien uur rij je van midden-Nederland naar Wallis. Let er wel op dat je dan met eigen vervoer naar een wintersportgebied rijdt. Je krijgt daar te maken met allerlei regels, dus check die even van tevoren. Met de ICE-trein duurt het van Utrecht naar Basel ongeveer zes uur. Vanaf hier kan je de trein pakken naar Visp, wat nog twee uur duurt. Een andere optie is vliegen naar Genêve. Dit kost je ongeveer anderhalf uur en vanaf daar pak je de trein of huur je een auto. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Zwitserse Frank
Taal: Duits, Frans & Italiaans
wallis-gebied.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.