3 op Reis

Valparaíso

Valparaíso is de grootste havenstad van Chili en staat bekend om haar enorme hellingen. Dit maakt Valparaíso een heel unieke vakantieplek. De kleurrijke stad is zelfs werelderfgoed en één blik is genoeg om te zien waarom. Geen huis heeft namelijk dezelfde kleur. En waar het aan kleur ontbreekt, wordt er ingegrepen. Graffitikunstenaars spuiten daar namelijk hun bussen leeg.
Slechts een uurtje rijden van Valparaíso ligt Loma Larga. Hier kan je uitgebreid lunchen en verschillende wijnen proeven. Als je ‘t bij een paar glazen houdt kan je hier ook uitstekend paardrijden.
Elk land heeft zo zijn helden. In Chili is dat een dichter. Pablo Neruda is de beroemdste van heel Chili. In 1971 won hij de Nobelprijs voor de literatuur. Zijn huis is nu een museum. De andere helden van Valparaíso doen mee aan de jaarlijks race. Op een mountainbike knallen ze dan de enorm steile heuvels af! 
Eten
Soms kan je gewoon niet kiezen tussen twee restaurants. In dat geval ga je naar Milan en Lo de Pancho. Ja, dat zijn twee restaurants. Maar ook weer niet. Kies je de voordeur aan Calle Blanco, dan zit je in restaurant Milan. Ga je via Calle Cochrane, dan zit je in Lo de Pancho. Eén restaurant, twee namen dus. Ook leuk als bar.
Misschien wel het bekendst in Valparaíso is Restaurant J. Cruz. Iedere local komt hier voor een typisch Chileens gerecht. Bijzonder is ’t eten niet, een goede hap tegen de kater wel. De ‘specialiteit’ lijkt namelijk veel op onze kapsalon, maar dan vijf keer zo groot.
Vervoer
Chili is 19 keer zo groot als Nederland. Daardoor moet je na de landing in Santiago de Chile nog even reizen. Met de bus of auto ben je zo anderhalf tot twee uur onderweg. Vanaf Valparaíso is alles goed bereikbaar. De metro, bus of taxi zijn de beste keuzes. En voor grote hoogteverschillen pak je de lift/kabelbaan. Twaalf zijn hetzelfde als een skilift. Maar eentje is echt een lift-lift. Dat is de Ascensor Polanco, die recht omhoog en omlaag gaat. 
Goed om te weten
Beste reistijd: November t/m mei
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Chileense Peso
Taal: Spaans
valparaa-so.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.