Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Turpan

Oasestad Turpan ligt aan de oude zijderoute. Is het laagst gelegen plekje ter wereld. En wordt ook wel de oven van China genoemd. In de zomer loopt ‘t kwik op tot ruim boven de 40 graden. Overal waar je kijkt zie je moskeeën, ezelkarren en bazaars. Maar de grootste bezienswaardigheden vind je buiten de stad. Daar check je bijvoorbeeld de ruïnes van Jiaohe en Gaochang. Deze lagen eeuwenlang bedolven onder een dikke laag woestijnzand. Maar nu niet meer!
Ondanks de enorme hitte is de grond hier top om druiven en meloenen te kweken. Dit dankzij ondergrondse kanalen vol met smeltwater van bergen uit de buurt. Die druiven zijn belangrijk voor de bevolking. Tijdens het oogstseizoen zingen ze zelfs druivenliedjes. Ze houden feestjes in de wijngaarden en schenken druiven aan vrienden en familie. Slaap je in een hotel met druivengaard? Grote kans dat je zelf gratis druiven mag plukken!
Eten
In Turpan eet je lekker en makkelijk street food van de grill. Niet echt typisch Chinees. Maar wel super lekker. Aan het eind van een bloedhete dag? Dan plof je neer onder de druiventrossen. En kan je lekker chillen met een Xinjiang biertje.
Vervoer
Het dichtstbijzijnde vliegveld is Shanshan. De laatste 86 kilometer leg je af per trein of bus. En door Turpan zelf kan je prima per fiets toeren. Als je dat te heet vindt pak je een taxi of minibus. Óf. De leukste optie: regel een ezelkar. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Maart t/m mei & sept t/m nov
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Renminbi, Hong Kong Dollar
Taal: Mandarijn, Cantonees
turpan.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.