Sfeerfoto van 3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag de mooiste compilaties om 19:40 uur op NPO 3.npo3

Voor jouw dagelijkse dosis duurzame reisinspiratie
3 op Reis

Toulouse

Midden tussen de Auvergne en de Pyreneeën vind je Toulouse. De stad is na Parijs , Marseille en Lyon de vierde stad van Frankrijk en hoofdstad van de regio Occitanië. Toulouse wordt gekenmerkt door de vele rood-roze bakstenen gebouwen en heeft daarom de bijnaam la ville rose. Bij het grote publiek is Toulouse nog relatief onbekend en dat is vreemd te noemen want de stad heeft veel te bieden.
Kijk over Toulouse en je ziet een skyline vol rood-roze torens. De stad zit namelijk vol met kerken, kloosters en andere religieuze gebouwen die vrijwel allemaal in dezelfde kenmerkende stijl gebouwd zijn. De Basilique Saint-Sernin is misschien wel de meest indrukwekkende. Deze kerk staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO omdat die de grootste Romaanse kerk van Europa is. “Waar de Basilique Saint-Sernin zijn grootte aan te danken heeft? Het gebouw ligt op de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostella ligt en moest daarom in de twaalfde eeuw grote aantallen gelovigen moest kunnen ontvangen.
Wil je aan de Zuid-Franse warmte ontsnappen? Dan kan je het best verkoeling zoeken aan de oevers van de Garonne. Hoewel de rivier dwars door de stad stroomt, ben je hier even weg van alle drukte. ’s Zomers liggen de oevers van de brede rivier dan ook vol met mensen die genieten van een Frans stokbrood en een goed glas Franse wijn.
Als we het over Toulouse hebben mogen we de lucht- en ruimtevaart niet vergeten. 10 procent van de inwoners van Toulouse is werkzaam in de luchtvaart en de stad is de thuishaven van Airbus, Europa’s grootste vliegtuigenbouwer. Daarnaast is de belangrijkste locatie van het CNES in Toulouse gevestigd. Dit is de Franse tegenhanger van de NASA. Ook kunnen ruimtevaartliefhebbers hun ei kwijt in Cité de l’espace: een enorm themapark over de ruimtevaart dat al meer dan twee miljoen bezoekers heeft getrokken.  
Eten
Toulouse zit vol met leuke restaurants en barretjes. Loop vanaf het Place du Capitole eens door de vele zijstraten en ontdek de lokale specialiteiten. De  cassoulet  bijvoorbeeld, een Zuid-Franse stoofpot van eendenbout. Of de  Saucisse de Toulouse , een typische worst uit de stad.
Een alternatief is een bezoek aan de Marché Victor Hugo. Deze markthal is een enorm betonnen bouwwerk. Maar zo ongezellig als het er van buiten uitziet, zo leuk is het binnen. Zes dagen per week vind je hier honderden handelaren die hun waar aan het verkopen zijn. Vlees, vis, brood, een Franse kaas of een fles wijn: je vindt hier alles om een Franse maaltijd te bereiden.
Vervoer
Toulouse is de meest zuidelijke grote stad van Frankrijk, een flink stuk rijden dus. Vanuit Nederland ben je er met de auto in ongeveer twaalf uur. Met de trein maak je een overstap in Brussel-Zuid en Lyon voordat je station Toulouse-Matabiau bereikt. Deze rit kost je ongeveer negen uur.
Eenmaal aangekomen in Toulouse is het openbaar vervoer uitstekend geregeld. De stad beschikt over een busnetwerk met meer dan tachtig trajecten, twee metrolijnen en een tramlijn die je de hele stad rondbrengen. Bovendien kan je gebruik maken van de City Centre Shuttle. Dit is een elektrisch en gratis minibusje dat elke tien minuten door het centrum van de stad rijdt.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni, Juli, Augustus
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Frans
Toulouse

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.