3 op Reis

Tomatina

Eens per jaar verandert het kleine slaperige dorpje  Buñol in het middelpunt van Spanje, want dan is het LA TOMATINA! Een spektakel waarbij meer dan 20.000 mensen zich in de kleine straatjes persen en losgaan met 150.000 tomaten. Voor dit soort festivals zijn wij wel te porren, helemaal als je dan ook nog eens bedenkt dat het tomaten zijn die niet meer te eten zijn. Met die voedselverspilling valt het dus wel mee. 
Het festival begon in 1945 toen enkele jongeren tomaten gooiden naar de lokale optocht van gigantes y cabezudos (reuzen en groothoofden). De politie greep in en liet de tomatengooiers de schade vergoeden. Precies een jaar later stond men er weer, gewapend met nog meer tomaten. Opnieuw  greep de politie in. Zo werd Tomatina een jaarlijkse traditie.  Uiteindelijk besloot de gemeente in 1980 het festival zelf te organiseren zodat het  in elk geval een beetje ordelijk zou verlopen.
Het groeide echter zo erg uit zijn voegen dat men sinds 2013 een limiet van 20.000 deelnemers heeft ingesteld. Dus wil je er bij zijn? Zorg dan dat je op tijd een kaartje gekocht hebt.
Eten
Je komt niet naar Buñol voor de goede restaurants of de vette musea. Daarvoor ga je naar het prachtige Valencia.
Vervoer
Het handigst is om vanaf Nederland op Barcelona of Valencia te vliegen. Maar met de auto of het openbaar vervoer reizen is natuurlijk wel beter voor het milieu. Vooral Valencia is handig, want hier moet je ook op de bus stappen richting La Tomatina.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Spaans
tomatina-bua-ol.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.