3 op Reis

Tioman

Tioman, een eiland zo'n 32km van de oostkust van Maleisië is een paradijs op aarde. Op de meeste delen van het eiland zijn gewone toeristen niet welkom, maar vrijwilligers die zich actief willen inzetten voor de natuur worden met open armen ontvangen.
Zo moeten er schildpadden worden uitgezet, koraal moet in leven worden gehouden en er moeten lessen over duurzaamheid gegeven worden aan kinderen uit Kuala Lumpur die een aantal dagen op het eiland verblijven. Meer informatie over 't vrijwilligerswerk vind je hier. 
In de jaren ’70 werd het eiland door TIME Magazine  uitgeroepen tot een van de mooiste eilanden ter wereld. Op Tioman is het geweldig duiken en surfen maar ook op het eiland zijn super bezigheden. Zoals schildpadden bekijken of door de jungle op het eiland trekken. Sluit je dag vervolgens af met een heerlijke Maleisische massage op het strand.
Eten
Omdat Tioman een afgelegen eiland is en de transportkosten hoog zijn, liggen de voedselprijzen vergeleken met de rest van Maleisië ook hoog. Een avondje uit eten kan daardoor al snel een dure grap worden. De meeste restaurants zijn te vinden aan het strand, zoals Matahari, waar de kok elke avond helemaal los gaat op de barbecue.
Ook zijn er veel restaurants te vinden in of bij de dure resorts, maar hier is de Maleisische sfeer wel minder aanwezig. Het Berjaya Tioman Beach Restaurant en het D. Sinar Beach Restaurants zijn van die luxueuze resortrestaurants. Voor het eten een dikke 10, sfeer iets minder!
Voor een dunbevolkt tropisch eiland zijn er nog verrassend veel bars. Gezellig met je medereizigers of vrienden iets drinken aan het strand terwijl de zon achter de horizon verdwijnt; veel paradijselijker wordt het niet. Zo is er Mymanana, dat direct aan het strand ligt. Verwacht geen wilde losgeslagen feestjes, de bars zijn geheel volgens de eilandstijl heel relaxed. Dat tropische eilandgevoel vind je ook terug in Allo Bar, dat misschien wel de leukste bar van het eiland is.
Vervoer
Via Kuala Lumpur vlieg je naar het kleine vliegveld op Tioman, vanaf Amsterdam kost een retourtje zo’n € 1330,-, maar dat is als vrijwilliger dan ook het enige dat je hoeft te betalen. Rondom het eiland gaan tientallen bootjes die je van het ene dorpje naar het andere kunnen brengen. Ook heeft het eiland een veerdienst, die vaak goedkoper is dan vliegen naar het eiland. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m augustus
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Riggin
Taal: Maleisisch
tioman.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.