Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Theresienstadt

Met dank aan VisitCzechRepublic.
Theresienstadt – Terezín in het Tsjechisch – was het grootste concentratiekamp in Tsjechië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oorspronkelijk werd Theresienstadt al aan het einde van de achttiende eeuw gesticht als vestingstad voor soldaten uit het Tsjechische leger. Later werd het als gevangenis gebruikt. Toen in 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbrak veranderde Theresienstadt in een concentratiekamp. Twee jaar later werd de stad tot een grote Duitse ghetto gemaakt. Joden uit Tsjecho-Slowakije, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en Nederland werden naar het doorgangskamp getransporteerd. Velen werden later naar Auschwitz of andere vernietigingskampen gestuurd.
Theresienstadt speelde een belangrijke rol in de propaganda van de nazi’s. Toen er in 1943 vijfhonderd Deense joden naar Theresienstadt werden gestuurd, stond de Deense regering erop dat het Rode Kruis toegang kreeg tot de gevangenen. De nazi’s richtten daarom nepcafés en winkels op in het kamp, waardoor het leek alsof het een normale woonplaats was. Om de overbevolking in Theresienstadt te verbergen voor het bezoek van het Rode Kruis werden er regelmatig veel joden naar Auschwitz gestuurd. Later bleek dat het Rode Kruis ‘tevreden’ was over de opvang van joden in het kamp. Het toneelstuk was zó succesvol dat er zelfs een propagandafilm over het kamp werd gemaakt: Theresienstadt: Ein Dokumentarfilm aus dem jüdischen Siedlungsgebiet, oftewel ‘Een documentaire over het vestigingsgebied van de joden’. De film doet lijken alsof Hitler de joden een mooie stad had geschonken.
Bezoekers kunnen onder andere de begraafplaats en het kleine fort bezichtigen. Op de begraafplaats liggen meer dan tienduizend slachtoffers begraven. Boven de begraafplaats staat een groot christelijk kruis en een davidster. Het kleine fort was de plek waar het ghetto zich uitvouwde. De verschrikkelijke leefomstandigheden waarin de gevangenen zich verkeerden zijn hier nog goed te zien. Zo zie je de ontvangstruimte, kamers met stapelbedden en toiletruimtes. Daarnaast is het Ghetto Museum open voor bezoekers. Het museum bevindt zich in een voormalige school en heeft een permanente tentoonstelling over het dagelijks leven toentertijd in Theresienstadt. Ook de propagandafilm die de nazi’s maakten over het kamp kan je hier bekijken. Op korte afstand van Theresienstadt tref je de Magdeburg barakken. Hier wordt kunst tentoongesteld die is gemaakt door gevangenen uit het kamp.
Theresienstadt

© Kiana Douglas / Shutterstock.com

Vervoer
Theresienstadt ligt ten noordwesten van Praag op een uur rijden van de Tsjechische hoofdstad. Praag bereik je vanuit het midden van Nederland in ongeveer negen uur rijden, of per trein of het vliegtuig. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro en Tsjechische kroon
Taal: Tsjechisch en Duits

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.