3 op Reis

Shanghai

Shanghai is een stad van de records. Aan de ene kant vind je de skyline vol futuristische wolkenkrabbers en aan de andere kant staan de shikumen uit de negentiende eeuw.
Het is de grootste stad ter wereld, waar wij Nederlanders met ons hoofd niet bij kunnen. Begin daarom bij de Shanghai Tower. Hier sta je met de snelste lift ter wereld in een paar minuten op de een-na-hoogste toren ter wereld. Lees: dik uitzicht gegarandeerd! Als de smog meevalt dan. Wil je nóg meer 'n gevoel van de omvang krijgen? Check de grootste maquette ter wereld in het Shanghai Urban Planning Museum.  
Shanghai is óók nog eens een van de dichtstbevolkte steden ter wereld. Maar dat is minder chill. De overheid doet er alles aan om de woondruk in het centrum te verlichten. In 2001 begonnen ze met het One City, Nine Towns project waarin ze perfect nagemaakte Europese steden uit de grond stampten. Zo zijn de gebouwen en grachten van Holland Village zo goed nagebouwd, dat je bijna zou denken dat je écht in Amsterdam staat. Maar dan een uitgestorven versie. Hetzelfde geldt voor Little Italy en Thames Town. Beetje jammer wel dat niemand er wil wonen...
Vergeet niet het oude Shanghai in de wijk Puxi op te zoeken. Hier kun je nog door de nauwe straatjes vol oude winkels  fietsen, terwijl de bewoners in hun pyjama's over straat wandelen. De krekelmarkten zijn ook old school China. Chinezen zien krekels namelijk als geluksbrengers. Ze doen er zelfs vechtwedstrijden mee. Maar kopen ze ook puur voor het 'mooie' geluid. De prijzen kunnen oplopen tot zo’n 1000(!) dollar per krekel.
Eten
Hongerlijden zit er in Shanghai niet bij. Want je vindt op elke hoek van de straat wel streetfood. Bozi en Jiozi bijvoorbeeld: een soort pastei gevuld met vlees of groenten. Ook gaan veel Chinezen hard op hot pot: een kokende soep waar je rauw vlees en groenten in doet. De lekkerste vind je bij Shanghai Haidilao Hot Pot aan Zhangyang Road. Schuif voor meer lokaal eten aan bij Restaurant 1221 of Jishi. Voor luxe eten op een toplocatie ga je naar Mercato On The Bund. En in de middag kan je voor lekkere broodjes terecht bij Baker & Spice.
Chinezen hebben iets met thee. Jij ook? Ga dan zeker naar het International Tea Culture Festival. Voor een ijskoud pilsje of wijntje ga je aan de bar hangen bij The Tipsy Fiddler Irish pub. En effe lachen doe je bij Kung Fu Komedy Club. Het echte nachtleven induiken kan natuurlijk ook. Check dan vooral Bar Rouge, M1nt en jazzclub Jz Club.
Vervoer
Vanuit Amsterdam doe je zo’n 12 uur over de vliegreis. In Shanghai zelf is het openbaar vervoer goed geregeld. De stad heeft het modernste metro netwerk ter wereld (weer ’n record). Fiks even een Shanghai Public Transportation Card (Jiao Tong Ka) bij aankomst. Want daarmee kun je met de bus, trein, metro, ferry en zelfs taxi reizen! De kaart opladen kan bijna overal. Wil je na Shanghai meer van China zien ? Neem dan net als Maurice de high-speed train naar Qufu!
Goed om te weten
Beste reistijd: Maart t/m mei & sept t/m nov
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Renminbi, Hong Kong Dollar
Taal: Mandarijn, Cantonees
Maurice zijn hele roadtrip zien? Klik hier!
Shanghai

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.