Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Schotse eilanden

De Hebriden vormen een groep eilanden voor de westkust van Schotland die verbonden zijn met een ferry. De eilandengroep bestaat uit ongeveer vijfhonderd verschillende eilanden waarvan er zo’n honderd bewoond zijn. Hij begint zijn reis in Glasgow, de grootste stad van Schotland. Daar overnacht hij in een onbemande vuurtoren voordat hij met de auto doorreist naar Isle of Mull.
Isle of Mull ligt op zo’n drie uur rijden van Glasgow en is ook voor de Schotten een populaire reisbestemming. Zoals in de video hieronder te zien is, verblijft Sebastiaan op een WWOOF-boerderij waar hij zelf flink de handen uit de mouwen steekt. WWOOF is een wereldwijd netwerk van duurzame boerderijen, waarbij reizigers zich via internet kunnen aanmelden om vrijwilligerswerk te doen. Dit is een enorm leuke en zinvolle manier om het eiland en zijn cultuur te leren kennen. Sebastiaan neemt de ferry naar het naast Mull gelegen Iona, een eiland dat slechts zes kilometer breed is maar een enorm roerige geschiedenis kent. Dat is goed terug te zien in het klooster dat in het jaar 565 werd gebouwd. Sebastiaan ontdekt dat het niet voor niets is dat de Hebriden worden geroemd om hun mystiek en hun rust.
Eten
De Schotse keuken is vrijwel identiek aan de Britse keuken en dat maakt dat er in het plaatsje Tobermory op elke straathoek wel fish ‘n chips te scoren is. Toch meer op zoek naar een culinair hoogstandje? Ga dan eens langs bij de Craignure Inn en de topper van het eiland, Am Birlinn. In het Ninth Wave Restaurant wordt de verse vis gevangen door John en liefdevol bereid door Carla. Al jaren runt dit duo het restaurant dat op de meest afgelegen plek van het eiland ligt en bij een bezoek aan het eiland dan ook niet te missen is.
Drinken
Het eiland Mull is een van de plaatsen waar Schotse whiskey wordt gebrouwen. Je kan het drankje dan ook niet overslaan als je het eiland bezoekt. Over het hele eiland staan brouwerijen, waar reizigers kunnen proeven. In kroegen en restaurants is de whiskey gek genoeg bijna niet te krijgen. Sinds een groot bedrijf de brouwerij op Mull heeft overgenomen wordt de hele productie namelijk naar het vasteland geëxporteerd. In the Mishnish in de stad Tobermory zit het altijd vol met locals en is er elke avond live Schotse muziek.
Vervoer
De Schotse eilanden zijn goed te bereiken met de ferry. De ferrymaatschappij geeft korting aan reizigers die meerdere eilanden in een keer aandoen. De auto is dan ook de beste manier om je over de eilanden te verplaatsen. Op het vliegveld van Glasgow zijn auto’s te huur. Een avontuurlijkere manier om de eilanden te ontdekken is op de fiets, die je gratis mee mag nemen op de veerboten.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei & juni
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Britse Pond
Taal: Engels
schotse-eilanden.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.