Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Santiago en Sal

Kaapverdië ligt 645 kilometer voor de kust van Senegal en bestaat uit negen bewoonde en een honderden onbewoonde eilanden. Hét vakantie-eiland hier is Sal: een vlak, dor eiland van 30 bij 10 kilometer waar je vanaf Nederland rechtstreeks naartoe kan vliegen. Dé reden waarom toeristen hier komen is het 8 kilometer lange witte zandstrand en de perfecte weersomstandigheden voor kitesurfers.
Niet gekomen voor óf ben je moe van al het kitesurfen? Ga dan wat cultuur snuiven. De oude stad Cidade Velha is sowieso een kijkje nemen waard! Fort San Filipe was voor vele slaven het laatste stukje Afrika dat zij ooit nog zouden zien. Mooi om te bezoeken en hoge culturele waarde! Verder is het op Sal vooral een kwestie van toeristen ontwijken.
Dichtbij Sal ligt ook het hoofdeiland Santiago en zijn hoofdstad Praia. Dit is veel minder druk bezocht en in tegenstelling tot wat alle toeristenbrochures zeggen, juist wel de moeite waard om te bezoeken. Op Santiago is een bezoekje aan een lokale markt, zoals de Sucupira, een absolute must. Zet alleen niet zonder te vragen de marktvrouwen op de foto, dan zwaait er wat.
Eten
Net zoals je mag verwachten van eilanders weten de Kaapverdiërs heel goed hoe ze een vis moeten bakken. Op Sal eet je de lekkerste vismaaltijden bij Barracuda, Chéz Pastis en Americos. In de Kaapverdische keuken vind je ook veel Afrikaanse invloeden. Het beste Creoolse restaurant is Funan. Ga je voor de echte Kaapverdische gerechten? Schuif dan aan bij Mateus en La Tortue.
Op Santiago vind je de meeste restaurants in de hoofdstad Praia. Restaurant Benfica is voor de echte vleesliefhebber, bij Garden Grill eet je lekker Kaapverdisch voor een schappelijk prijsje en mocht je smachten naar een pizza: dan moet je bij het Italiaans restaurant Alkimist zijn.
Geen stampende discotheken, bezopen Engelsen en keiharde discobeats op Kaapverdië maar wel livemuziek op elke hoek van de straat. Het beste is om een strandtent op te zoeken en met je ijskoude drankje van de locals te genieten. Toch zin om te dansen? Doe dan met de locals mee als ze de tango dansen. Je kan natuurlijk ook altijd de horizontale tango doen.
Vervoer
Op de eilanden zelf heb je niet echt een auto nodig. Maar je kan er natuurlijk altijd een huren.
Wil je gaan eilandhoppen? Dan is een vliegtuig de beste optie.
Op Kaapverdië komen word je ook makkelijk gemaakt. Vanaf Schiphol vlieg je op donderdagen rechtstreeks naar Sal en Santiago. Hier doe je ongeveer zes uur over.
Goed om te weten
Beste reistijd: April t/m juni, oktober, november
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Escudo
Taal: Portugees
santiago-en-sal.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.