Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Sancerre

Waarom de Route Nationale 7 de normale snelweg naar Zuid-Frankrijk overtreft? Eén van de redenen is dat je onderweg de wijnstreken aan de rivier de Loire tegenkomt. Zoals Sancerre. Deze regio stond al in de middeleeuwen bekend om z’n uitmuntende wijnen. Monniken en graven vervoerden voornamelijk rode wijn, gemaakt van pinot noir druiven, via de Loire naar andere gebieden in Frankrijk. Tegenwoordig wordt in Sancerre een van de beste sauvignon blancs ter wereld geproduceerd.
Sancerre staat bekend om drie ijkpunten: de rivier de Loire, de geitenkaas en de wijnen. Door het klimaat en de bodem van de wijnstreek is het de ultieme plek voor het telen van sauvignon blanc. In de streek worden jaarlijks dan ook meer dan zeventien miljoen flessen Sancerre-wijn geproduceerd. De witte wijn is droog, zuiver en je proeft een vleugje citrus. De befaamde geitenkaas van Sancerre heet Crottin de Chavignol. Het is een smeuïge kaas met een zachte smaak. Anders dan de doorsnee geitenkaas die je in de supermarkt vindt. Bezoek Sancerre dus niet zonder met een stuk geitenkaas en een fles wijn langs de Loire te genieten van het Franse landschap.
In het dorp van Sancerre proef je van een typisch Franse romantische sfeer. De eeuwenoude huizen liggen geclusterd op een heuvel. Het idyllische dorp staat dan ook garant voor een mooi uitzicht over de regio. De toren van Sancerre kan je beklimmen om dit uitzicht te bewonderen. In het dorp vind je een uitgestippelde wandelroute waarmee je Sancerre op z’n best kan verkennen. In het centrum dwaal je door smalle straten waar je tegen talloze restaurants en terrassen aanloopt. En vergeet vooral niet te stoppen bij een van de wijnboeren om een voorraad sauvignon blanc in te slaan…
Eten
In Sancerre vind je meerdere Michelinsterren-restaurants waar je van de Franse keuken kan proeven. Bezoek bijvoorbeeld restaurants als Pomme d’Or, La Tour en Auberge Joseph Mellot voor traditionele Franse gerechten. De verschillende gangen worden bereid met allerlei verse ingrediënten uit de omgeving van Sancerre. Uiteraard eet je deze in combinatie met een glas Sancerre-wijn.
Vervoer
Met de auto doe je er vanaf het midden van Nederland zo’n acht uur over om Sancerre te bereiken. Vanaf Parijs ben je in ongeveer drie uur met de auto in Sancerre. Aangekomen in Sancerre kan je de omgeving het beste te voet verkennen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Maart tot en met oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Frans
Sancerre

© Omaly Darcia / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.