Sfeerfoto van 3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag de mooiste compilaties om 19:40 uur op NPO 3.npo3

Voor jouw dagelijkse dosis duurzame reisinspiratie
3 op Reis

San José

Costa Rica heeft het allemaal! Een supermooie natuur, bounty stranden, exotische diersoorten én een supervriendelijke bevolking. Maar helaas bestaat er ook een groot verschil tussen arm en rijk op het eiland.
Veel mensen slaan de hoofdstad San José onterecht over. Want ondanks dat het geen supermooi centrum heeft. Zijn er genoeg leuke plekken te vinden! Het Nationale Theater bijvoorbeeld. De Tico’s zijn vet trots op dit mooie gebouw in renaissancestijl. Check hier vooral de gouden theaterzaal. Wil je het echte lokale leven ervaren? Loop over de Mercado Central. Een enorme markt waar de locals hun dagelijkse inkopen doen. Van typisch Costa Ricaans eten tot handgemaakte muziekinstrumenten: je vindt hier van álles. Kunstliefhebbers mogen het Nationaal Centrum voor Kunst en Cultuur niet overslaan. Maar ook koffieliefhebbers komen hier niets tekort. Want Costa Ricaanse koffie is een van de beste koffiesoorten ter wereld! Er zijn veel tours die je meenemen naar een koffieboerderij aan de rand van San José. Alleen al om de geur van versgemalen koffiebonen de moeite waard!
Het moderne hart van de hoofdstad verschilt enorm met de armoede in de buitenwijken. Eén op de vijf mensen in Costa Rica leeft in armoede. Chris’ tip: bezoek een buitenwijk om te zien dat er méér is dan alleen de toeristische trekpleisters. Maar beter ga je wel voor een gids. Want het kan er onveilig zijn. La Caprio is een van de armste wijken van het land. Drugsgebruik, geweld en verkrachtingen zijn hier doodnormaal. Mensen verzinnen van alles om aan geld te komen. En alsof het nog niet erg genoeg is. Worden de bewoners van La Caprio veel gediscrimineerd door de rijken van San José.
Gelukkig zijn er in La Caprio ook veel positieve initiatieven. Zo krijgen kinderen voetbaltraining om hun zelfvertrouwen te vergroten. En helpen vrijwilligerswerkers de bewoners aan gezondheidszorg en onderwijs. Wil jij nu ook graag een steentje bijdragen? Costa Rican Humanitarian Foundation is een vrijwilligersorganisatie die de gemeenschap van La Carpio op allerlei manieren helpt!
Kan je nu ook niet wachten om naar Costa Rica te gaan? Wij regelden onze trip samen met Ecole Travel.
Eten
De Tico’s zijn gek op rijst en bonen. Ze ontbijten er zelfs mee! Als het om de lunch gaat nemen ze flink de tijd. Een traditioneel lunchgerecht is casado: rijst met bonen, pasta en salade. Picadillo lijkt erop maar dan gecombineerd met vlees of vis. Ben je de bonen zat? Ga dan voor Arroz con Pollo. Het diner is meestal een wat lichtere maaltijd.
De restaurants in San José zitten verspreid over de hele stad. Maar als je Av Central volgt kom je genoeg goede eetplekken tegen! Sowieso mag je Restaurante Grano de Oro niet skippen: een favoriet bij de locals voor speciale gelegenheden. Want naast veel verschillende soorten keukens staat deze plek bekend om hun goede wijn! La Esquina de Buenos Aires en Lubnan zijn ook echte aanraders. Voor Italiaans moet je naar Sapore Trattoria. Aziatisch vind je bij Tin Jo. En voor steak schuif je aan bij Aqui Es.
Meer zin in chique? Dan kom je in San José ook niets tekort. Park Cafe heeft een Michelin ster. La Davina Comida staat bekend om z’n goede Peruaanse gerechten. En bij La Terrasse French Cuisine dineer je volledig in Franse sferen!
Vervoer
Vanaf € 500,- heb je al een retourtje Amsterdam – San José. De prijzen zijn erg afhankelijk van het moment waarop je boekt en vliegt. Je doet er ongeveer 13 uur over. En meestal moet je een of twee keer overstappen. Qua afstand is Costa Rica perfect voor een roadtrip! Ga wel voor een vierwiel aangedreven auto. Want na een regenbui kom je makkelijk vast te zitten op de onverharde wegen. Een andere optie om van plaats naar plaats te komen is de shuttlebus. Ga in de binnenstad van San José voor een taxi. Veel chiller dan de overvolle stadsbussen en kost je bijna niks! Check wel of de taxi’s een meter hebben. Bij langere afstanden kun je beter van tevoren een prijs afspreken.
Goed om te weten
Beste reistijd: Januari t/m maart
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Colón
Taal: Spaans
san-jose.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.