Sfeerfoto van 3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag de mooiste compilaties om 19:40 uur op NPO 3.npo3

Voor jouw dagelijkse dosis duurzame reisinspiratie
3 op Reis

Queulat Park

Sinds 2017 is het Queulat Park een nationaal park. Ze mogen hier geen bomen meer kappen en niet meer op wilde dieren jagen. Als je de omgeving van dit park binnenrijdt, kom je als eerste langs een standbeeld van oud-president Augustus Pinochet. De man die als dictator overheerste en in 1973 een staatsgreep pleegde, maar ook de man die de Carretera Austral liet aanleggen om verschillende gemeenschappen met elkaar te verbinden. Zonder deze weg zou het Queulat Park bijna onbereikbaar zijn.
Naast alle adembenemende watervallen, meren en fjorden is hét hoogtepunt van het Queulat Park de hangende gletsjer, de Ventisquero Colgante. Vroeger lag de gletsjer op slechts honderd meter afstand van de kust, maar vandaag de dag is hij acht kilometer teruggelopen. Dit komt doordat het Queulat Park vroeger een en al ijs was. In de loop ter tijd is dit ijs gaan smelten en het smeltwater vond zich een weg terug door de vallei. Momenteel zijn alle sporen van dit bewegende ijs nog goed terug te zien. En het park? Dat is er alleen maar mooier en groener op geworden.
Eten
In het Queulat Park zelf zijn geen etensvoorzieningen te vinden, dus neem vooral je eigen broodtrommel mee. Mocht je hier toch geen zin in hebben? Ga dan naar Puyuhuapi. Dit dorp ligt met een halfuur rijden het meest in de buurt van de hangende gletsjer. In Puyuhuapi zijn verschillende lokale restaurants en supermarkten te vinden.
Vervoer
Het Queulat Park is meer dan 150.000 hectare groot en het zal je niet verbazen dat hier in de buurt geen vliegvelden te bekennen zijn. Rondom de stad Chaitén zijn deze er wel. Vanaf deze stad duurt het ongeveer 2,5 uur voordat je met de auto aankomt in dit overweldigende natuurgebied. In het park zelf kan je het beste met de benenwagen op pad.
Goed om te weten
Beste reistijd: Januari t/m maart
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Chileense peso
Kraanwater: Niet drinkbaar
Taal: Spaans
Queulat Park

© Ricardo_Dias / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.