3 op Reis

Playa del Carmen

Op een uurtje rijden van het enorm toeristische Cancun vind je Playa del Carmen. De Mexicaanse badplaats kent in tegenstelling tot zijn grotere buurman geen enorme hoogbouw en felle neonlichten, maar is van oorsprong een kleine vissersplaats. Mede daarom hebben ze het iets rustiger aangepakt met de hoogbouw. Waardoor je minder het gevoel hebt dat je in een druk vakantieoord bent. Vergis je echter niet, ook in Playa del Carmen lopen duizenden toeristen rond.

Dat de stranden het grootste aantrekkingspunt van Playa del Carmen zijn, daar bestaat geen twijfel over. Het zand op de stranden is hagelwit, de zee azuurblauw en met zeewater temperaturen tussen de 26 en 30 graden waan je jezelf zo in een paradijs. Dicht aan de kust vind je het eiland Cozumel. Dit gebied behoort tot de vijf beste duiklocaties ter wereld. Mocht je een duik willen nemen, dan kan je makkelijk langs een van de vele duikscholen aan het strand.

Als je Playa del Carmen bezoekt kan je de straat Quinta Avenida (5th Avenue) niet missen. Deze enorme straat is een autovrij voetgangersgebied en je vindt hier talloze winkels en restaurants. Bovendien staat het er ’s avonds vol met straatartiesten die hun werk aan je willen verkopen. Dit is het gebied om even te ontspannen met wat drinken.

Wat veel mensen niet weten is dat je in Playa del Carmen met walvishaaien kan zwemmen. In de stad worden gidsen speciaal opgeleid om de dieren te vinden. Ze brengen je met een bootje naar open zee en zodra de enorme dieren gespot zijn, mag je met je snorkel met ze mee zwemmen. De dieren kunnen groeien tot een lengte van wel vijftien meter en zijn daarmee angstaanjagend groot. Voor mensen zijn ze gelukkig niet gevaarlijk en daarom kan je veilig met ze het water in.

Vanuit Playa del Carmen kan je met de boot naar Paamul. Dit kleine dorp is twintig kilometer varen en hier vind je de totale rust. Het dorp bestaat uit slechts één restaurant en een aantal vakantiewoningen. Het zandstrand is bijna verlaten en daarmee een uitstekende plek om alle drukte achter je te laten.

Eten

In Playa del Carmen kan je genieten van meerdere Mexicaanse specialiteiten. De Mexicaanse keuken staat bekend om tortilla’s. Dit zijn een soort kleine pannenkoeken van maismeel en water. Deze worden gebruikt om onder andere taco’s, enchilada’s of quesadilla’s mee te maken.

We raden aan de noordelijke kant van Quinta Avenida te bezoeken. Dit gebied is wat rustiger en hier vind je meerdere traditionele Mexicaanse restaurants. De gerechten zijn hier nog niet aangepast aan de westerse smaak en daarom kan je hier echt Mexicaans eten ervaren.

Vervoer

Openbaar vervoer is er niet in Playa del Carmen, maar gelukkig is bijna alles te voet goed te bereiken. Mocht je liever niet wandelen, dan zal je voornamelijk gebruik moeten maken van taxi’s. De taxi’s rijden zonder meter dus spreek van tevoren duidelijk de prijs van de rit af. Taxichauffeurs zien westerse reizigers namelijk als makkelijk doelwit om geld af te troggelen.

Goed om te weten

Beste reistijd: Hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Mexicaanse Peso
Taal: Spaans

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.