Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Orkney-eilanden

Helemaal in het noorden van Schotland liggen de Orkney-eilanden. Deze bestaan uit zeventig eilanden, waarvan Mainland de grootste is. Van deze archipel zijn er ongeveer twintig bewoond, met in totaal twintigduizend inwoners. Tijdens de middeleeuwen was Orkney hét centrum voor de Vikings in Groot-Brittannië. Daarna werd de eilandengroep door hen als bruidsschat aan Schotland gegeven. 
De uitgestrekte landschappen van Orkney bláken werkelijk van de historische attracties. Als je op Mainland rondrijdt, is het net of je in een tijdmachine bent gesprongen. Meerdere sporen verwijzen namelijk naar de steentijd, bronstijd en ijzertijd. De Skara Brae, Stones of Stenness en Ring of Brodgar zijn hier het bewijs van. En ook de vijfduizend jaar oude Tombe van Maes Howe is een frappant overblijfsel. Een grasvlakte met daarop één heuvel die rond 2800 voor Christus diende als graftombe. Vergeet op Mainland ook absoluut het indrukwekkende Marwick Head natuurgebied niet! De fenomenale kliffen die je het gevoel geven aan het einde van de wereld te zijn beland, zijn ook nog eens het thuis van een enorm diverse vogelkolonie. Met een beetje geluk spot je hier zelfs een papegaaiduiker!
Wat je zeker niet wil missen als je op de Orkney-eilanden bent: Birsay Brough. Op dit mini-eiland noordelijk van Mainland is namelijk iets heel bijzonders te vinden. Namelijk een sculptuur met de beenderen van een walvis ver bóven de kust. Bizar? Dat vinden de bewoners van ‘t eiland ook. Want het is een groot mysterie wie het daar precies neergezet heeft. Zeker een kijkje waard, dus. Voor een andere ietwat absurde, maar mega fascinerende ervaring kun je duiken bij Scapa Flow. Dit is een baai tussen de eilanden in die belangrijk was voor de Britten tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Bij het duiken zie je onder water geen felgekleurde koraalriffen, maar... scheepswrakken! Als dat niet spectaculair is, weten wij ’t ook niet meer.  
Eten

Wat je ongetwijfeld moet proberen (waar dan ook in Schotland), is de befaamde fish en chips. Op het door water omringde Orkney zijn dan ook genoeg opties voor een goeie portie vis en patat! Als je echt een groot liefhebber van visgerechten bent, dan is Hamnavoe in Stromness een fijn restaurant. Ze specialiseren zich in het bereiden van de vruchten van de zee, hebben een degelijke selectie wijn én de sfeer is hartstikke gezellig. Wel even reserveren! En voor een goeie authentieke high-tea kun je bij Birsay Bay Tearoom terecht. Niets zo comforting als een verse scone en een kopje thee na een wandeling in het frisse en stormachtige Orkney. 
Vervoer

Orkney is bereikbaar met de veerboot vanaf verschillende noordelijke plaatsen in Schotland (met de auto erop kan ook). Good to know: de prijzen voor de pont zijn goedkoper in het laagseizoen. Voor de actievelingen zijn er op Mainland ook fietsen te huur. Wel even rekening mee houden dat het erg veel waait op Orkney! Een andere optie is het huren van een auto bij bijvoorbeeld 4x4 Hire Scotland. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m augustus
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Schotse Pond
Taal: Engels en Schots 
Met dank aan Visit Scotland. 
Ring of Brodgar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.