3 op Reis

Recife

In Recife vind je gemakkelijk een stukje Nederlandse geschiedenis. Via een synagoge, langs een suikerrietplantage en een oud fort: de Nederlandse aanwezigheid is nog overal. Recife is de hoofdstad van de Braziliaanse staat Pernambuco. Het is de meest noord-oostelijke stad van Brazilië en bestaat uit een onverwachtse mix van strand en wolkenkrabbers tegenover kleurrijke huisjes en koloniale kerken. 
Zo staat de eerste synagoge (Kahal Zur Israel Synagoge) van heel Amerika in Recife en deze is gesticht door Nederlanders. Maar daar blijf het niet bij, andere bezienswaardigheden hebben ook een Nederlands tintje. Een brug is bijvoorbeeld vernoemd naar Maurits van Oranje en Fort Frederik Hendrik en Fort de Bruyn hebben ook alles te maken met diezelfde Nederlandse bezetting. Nog meer weten over de Nederlandse geschiedenis in Brazilië? Ga dan naar het Ricardo Brennand Institute. Dat is een cultureel instituut geweid aan kunst uit Nederlands-Brazilië en het daar bijbehorende koloniale verleden.
Recife is een gigantische stad en je zult je er dan ook niet snel vervelen. De stad was bijvoorbeeld een van de speelsteden van het WK Voetbal 2014. Recife is ook een badplaats en dus kan je je volledig uitleven met strand hangen én surfen. Dat eerste doe je bij het acht kilometer lange Praia de Boa Viagem. Dat laatste kan je beter ergens anders doen, want er zitten wel veel haaien in het water bij dit strand.
Vanaf Recife kan je een dagtrip maken naar Olinda. Dat is een supersfeervol, koloniaal plaatsje. Ook een uitstapje vanaf Recife naar het Atlantisch Regenwoud is aan te raden. Je kan hier allerlei wildlife spotten, waaronder kaaimannen, ara's en jaguars. 
Eten & drinken
Voor traditionele Braziliaanse gerechten moet je naar Buraco da Otília. Galinha a Cabidela is hét gerecht dat je hier besteld. Eén ingrediënt verklappen we vast: kip. En ingrediënt twee kan je beter pas vragen nadat je het al op hebt. (Oké, het is bloed. Het dier is gekookt in z'n eigen bloed.) Ook in Anjo Solto eet je Braziliaanse gerechten opgedirkt met een westers sausje.
Iets goedkoper eet je in Parraxaxá, een buffetrestaurant waar je ook tijdens lunchtijd terecht kan. Zin om culinair uit je dak te gaan, maar heb je het wel gezien met alle bonen en stoofpotten? Reserveer dan een tafeltje in het hippe Kojima voor een Japans avontuur. 
In Recife heerst ook een grote uitgaanscultuur; aan knusse barren of grote clubs geen gebrek. Ga bijvoorbeeld naar Bar Teatro Mamulengo, Sala de Reboco, Conchitas Bar of Clube Metrópole.
Vervoer
De vliegreis naar Brazilië duurt ongeveer vijftien uur. Recife zelf kan je prima te voet verkennen. Wil je buiten de stad gaan? Huur dan een auto.  
Goed om te weten
Beste reistijd: Hele jaar
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Reel
Taal: Portugees
East Brazil

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.