Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur opnpo3

Voor jouw dagelijkse dosis (duurzame) reisinspiratie.
3 op Reis

Nuuk

In het Groenlands hebben alle plaatsnamen en woorden een toepasselijke vertaling. Zo betekent Kangerlussuaq letterlijk ‘groot fjord’, qarasaasiaq (computer) staat voor ‘kunstmatige hersenen’ en Kalaallit Nunaat (Groenland) wordt vertaald als ‘land van de mensen’. Klinkt best logisch. Behalve die laatste. Want Groenland is met 56.000 inwoners het dunbevolktste land ter wereld. Lees: Den Helder heeft evenveel inwoners…
Nuuk is de meest noordelijke én kleinste hoofdstad ter wereld. Toch is het de snelste groeiende stad van Groenland. Overal ter wereld trekken mensen steeds meer van het platteland naar de steden, maar in Groenland gaat dit proces net iets sneller. De locals kunnen door klimaatverandering namelijk niet meer op traditionele wijze van de jacht en visserij leven. Het gevolg? Mensen trekken naar de hoofdstad voor werk.
Nuuk betekent letterlijk ‘landtong’. Het merendeel van de stad ligt namelijk aan het fjord. Je weet wel: een door gletsjers uitgesleten dal met steile hellingen. Hoe dan ook gaan de fotogenieke felgekleurde huisjes je hier meteen opvallen. Vroeger had iedere kleur een betekenis. Ziekenhuizen waren geel, het politiebureau groen, commerciële gebouwen rood en de visfabriek blauw. Handig toch?! Ook vind je in Nuuk de enige vier stoplichten van Groenland. Je kunt ze in één oogopslag zien. Dus beter geniet je hier voor de verandering van wachten voor rood licht ;)
Nog zo’n leuk weetje: de kajak komt oorspronkelijk uit Groenland. Dus kajakken hier is extra speciaal. Vooral omdat je 100% zeker een walvis gaat spotten. En wat je nog meer gaat doen? Roeien tussen de met sneeuw bedekte bergen en gigantische watervallen! Ben je al overtuigd? 
Eten
Voor de Inuit (Eskimo's van Groenland) is jagen op walvissen een manier van overleven. Het is legaal, maar ze moeten zich wel aan een jachtquota van 207 walvissen per jaar houden. Toch wordt er in Nuuk zelden een walvis voor consumptie gevangen. Die paar keer per jaar dat men walvisvlees kan kopen, staan er rijen dik bij de plaatselijke viswinkel. Mectec is de lokale delicatesse. Dat is rauw, taai walvisvlees. Beetje sojasaus en zout erover en kauwen maarrr!
Gelukkig heeft Nuuk ook genoeg restaurants met internationale gerechten op het menu. Het beste Aziatische eten vind je bij Charoen Porn (geen grap). Meer zin in Italiaans? Schuif aan bij IGGU. Kun je niet kiezen? Sarfalik serveert zowel nationale als internationale gerechten. Verder kun je voor je koffiebehoefte terecht bij Caffe Pascucci.
Vervoer
Groenland heeft maar één vliegveld voor internationale vliegtuigen: Kangerlussuaq. Om in Nuuk te komen, moet je dus eerst naar Kangerlussuaq vliegen. Een retourtje heb je vanaf €873,-. Daar doe je ongeveer 7 uur over, inclusief tussenstop. Een retourticket van Kangerlussuaq naar Nuuk kost je ongeveer €464,-. Die vlucht duurt maar 55 minuten. Nuuk zelf kun je prima te voet verkennen, maar je kunt ook de bus of taxi nemen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m juli
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Deense Kroon
Taal: Groenlands & Inupik
nuuk.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.