Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Norte Grande

Chili is een land van extremen. Veel groen en watervallen aan de ene kant, het woestijnachtige Chuquicamata aan de andere kant! In Chuquicamata woont helemaal niemand meer. Deze spookstad ligt dichtbij een van de grootste open kopermijnen ter wereld. De mijn is zo groot, dat je hem vanaf een enorme hoogte kan zien. Verderop in Arica liggen de oudste mummies ter wereld. Ze zijn nog ouder dan de bekende mummies uit Egypte. Vorig jaar werd een mummie van 7000 jaar oud gevonden!
Het noorden van Chili bestaat gek genoeg uit twee delen. Norte Chico is het kleine noorden. Norte Grande is, je raadt ’t al: het grote noorden. Norte Grande beslaat bijna een kwart van Chili, maar toch woont slechts vijf procent van de bevolking hier. Niet zo gek, want er valt nog geen halve centimeter neerslag per jaar.
Wil je meer bijzonders zien? Ga dan naar de meer dan tachtig geisers in El Tatio. Mooie uitzichten gegarandeerd! Overnachten doe je in San Pedro de Atacama. Dat is maar twee uur rijden verderop. Deze omgeving doet al snel aan een oude westernfilm denken: klein dorp, witte kerk, dorre omgeving. Erg leuk om een paar dagen te verblijven.
Eten
De zon gebruiken om te koken, handig! In Restaurante Solar in Norte Chico koken ze in een oven op zonne-energie. Eigenaresse Lucila Rojas kwam op het idee omdat ze brandhout tekort kwam. Lucila kreeg de oven van de Universiteit van Chili. Met workshops verdiende ze geld om meer van die zonneovens te bouwen. Helaas scheen de zon niet tijdens de opnames. Jammer, geen lunch voor Dennis. Is het wél zonnig en heb je honger? Gelukkig heeft het gebied meer eetgelegenheden. Ook in Basque Norte, Nativo of Chaski kan je lekker eten. Een drankje sla je achterover in bijvoorbeeld Bar Sovia of Soho Discotheque. 
Vervoer
Be prepared! Een vlucht van Amsterdam naar Calama duurt ongeveer 24 uur.
El Norte Grande heeft geen internationaal vliegveld. Vanaf Santiago vlieg je naar Calama, Iquique of Arica. Keuze genoeg!
In Chili is een auto huren hartstikke handig, want de steden liggen erg ver uit elkaar. Dit geeft bovendien mogelijkheid om hier en daar te stoppen voor de nodige fotostops. 
Als je tijd wil besparen, kan je beter het vliegtuig pakken. Een goedkopere optie is de bus. Dat kan bijvoorbeeld goed met Tur Bus of Pullman.
Goed om te weten
Beste reistijd: November t/m mei
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Chileense Peso
Taal: Spaans
norte-grande.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.