3 op Reis

Noord-Canada

Je reis door Noord-Canada begin je in Montreal; een van de meest internationale steden ter wereld. Per auto trek je vervolgens verder naar Ottawa om vervolgens via Buffin Island door te reizen naar Resolute Bay. In de meest noordelijk gelegen provincie Nunavik op het Cornwalis eiland ligt deze nederzetting, waar nog geen tweehonderd mensen wonen. In Resolute Bay kun je aan boord stappen bij het expeditieschip de Akademik Ioffe. Dit schip brengt je naar de meest ontoegankelijke plekken in het noorden van Canada.
Resolute is een van de koudst bewoonde gebieden ter wereld, met een gemiddelde temperatuur van -16,4º Celsius. Tijdens je twee weken durende tocht kom je langs Grise Fjord en Qaanaaq in Groenland. Iets wat je hier zeker gedaan moet hebben, is kajakken op de Arctische Zee. Maar let op: want dit is zeker niet zonder gevaar. Op de terugtocht richting het bewoonde land kun je Pond Inlet bezoeken, het dorp met het grootste inwoneraantal dat boven de 72 graden breedtelijn ligt.
Er wonen ongeveer 1300 mensen in het dorp. Als toeristische bestemming wordt Pond Inlet ook wel 'het juweel van het Noorden’ genoemd'. Dit komt vooral door de idyllische woningen en omliggende ijsbergen. De zee rond het eiland is elk jaar voor drie en een halve maand vrij van ijs. Alleen dan is het eiland toegankelijk voor cruise- en goederenschepen. Ook kun je walrussen bekijken in de buurt van Grise Fjord. Dit is zeker weten de moeite waard.
Eten
In Grise Fjord is eten en vervoer bijna twee keer zo duur als in de rest van Canada. De inwoners jagen nog traditioneel op walvissen en zeehonden. Tijdens een bezoek aan het noorden van Canada zul je je dan ook moeten instellen op het relatief beperkte aanbod.
In Ottawa kun je genoeg leuke eettentjes vinden zoals de Metropolitain Brasserie. Probeer ook vooral de lokale snack poutine . In het noorden van Canada is ergens iets drinken niet erg gebruikelijk. Vooral omdat het allemaal erg kleine dorpjes zijn die je bezoekt.  
In Pond Inlet, op Devon Island, doen ze dat wel. Maar dan ook gelijk in extreme mate. Drank is hier een probleem, omdat veel jongeren zich vervelen. Wellicht begin je de tocht naar het noorden van Canada in Ottawa. Bezoek daar vooral de Mercury Lounge of geniet van live muziek in de Barry Mores.
Vervoer
Vanuit Amsterdam is het zo’n 7,5 uur vliegen naar Montreal. Floortje vervolgde haar reis over de toeristische route 148 van 190 kilometer richting Ottawa. Hiervandaan kun je vliegen naar Resolute Bay. Dit is het noordelijkste punt dat je met een vliegtuig kunt bereiken. Vluchten zijn hier duur vanwege de hoge kerosineprijzen. De noordelijke eilanden zijn alleen per boot te bereiken.
Goed om te weten
Beste reistijd: Maart t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Canadese Dollar
Taal: Engels & Frans
noord-canada.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.