Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Navarra

Navarra, de noordelijkste provincie van Spanje beschikt over de enige Europese woestijn. Je reis door Navarra begin je logischerwijs in de grootste stad van de omgeving, Pamplona. De stad staat bekend om het veel bekritiseerde stieren rennen. Het jaarlijkse evenement, waarbij stieren opgejaagd worden en door de straten van de stad rennen, is een toeristische trekpleister. Veel dierenrechtenorganisaties zijn fel tegen deze Spaanse traditie.
Vanaf Pamplona is het erg leuk om door te reizen naar de plaats Yesa. Daar kan je namelijk een nacht in een klooster kan doorbrengen en dat is een unieke ervaring. Zolang je de regels van het klooster naleeft, mag je blijven slapen in het klooster. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat je met het hele dagschema van de monniken meedoet. Bezoek in deze regio sowieso ook het bijzondere Royal Palace of Olite, een van de mooiste middeleeuwse kastelen. 
Ben je volledig uitgerust na je bezoek aan het klooster, reis dan door naar Hotel Aire, een bijzonder designhotel aan de rand van de woestijn. Vanaf het hotel in de stad Tudela (ten zuiden van Pamplona) kom je uiteindelijk aan op je einddoel: de Spaanse woestijn Bardenas Reales.
Eten
De bekende Spaanse tapashapjes hebben in Navarra een hele metamorfose ondergaan. Het gerecht bestaat niet zoals in de rest van het land uit kleine gerechten, maar uit een soort hartige taartjes van typisch Spaanse ingrediënten, de zogeheten Pintxo. Restaurant Letyana aan de rand van Parque de la Taconera in Pamplona serveert onder andere deze geweldige Pintxo-tapas. Ook San Nicolas in het centrum van Pamplona staat hier bekend om. 
Een uurtje verderop ligt San Sebastian , waar op elke straathoek wel een luxe visrestaurant te vinden is. Een van die restaurants is Akelare, dat een prachtig uitzicht over de oceaan en geweldige visgerechten biedt.
Zolang je op de juiste tijd op de juiste plek bent, kan het nachtleven in Pamplona heel goed zijn. In de zomer is er 's avonds rond 23.00 uur spetterend vuurwerk met gezellige feesten. Rond het Plaza del Castillo zitten verschillende bars, zoals Café Inruna. Canalla is verreweg de populairste nachtclub van de stad. 
Vervoer
In Pamplona zijn verschillende bedrijven te vinden die auto's verhuren. Als je door het gebied Navarra reist is een auto een vereiste, want het treinnetwerk is beperkt. Vooral als je net als Sebastiaan op reis gaat naar een afgelegen woestijn is een eigen degelijke auto heel handig. Tussen de grote steden Pamplona en Tudela is een heel goede en snelle bus- en treinverbinding. Je zou kunnen vliegen van Amsterdam naar Pamplona. Maar met de auto of trein gaan is waarschijnlijk goedkoper en milieuvriendelijker. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Spaans
navarra.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.