3 op Reis

Nanga Sumpa

Heb je zin in een avontuurlijke trektocht door de jungle? Dan ben je op Borneo aan het juiste adres. Op dit reusachtige eiland leven veel wilde dieren, waaronder orang-oetans. Bezoek het Semenggoh Wildlife Centre, waar de apen in een enorm bosreservaat worden opgevangen en beschermd. Zeker tijdens etenstijd laten de apen zich zien, dus dat is de beste tijd voor een bezoek.
Ga hierna door naar het Batang Ai stuwmeer. Dit prachtige meer ligt aan het randje van de jungle en het uitzicht is waanzinnig mooi. Ga verder met de lokale Iban-stam en vaar met een boot de jungle in. Je ziet er watervallen, natuur en allerlei wilde dieren. In het dorpje Nanga Sumpa wonen de koppensnellers. Iedereen leefde samen in het Long House, maar helaas brandde deze af. Gelukkig wordt er inmiddels een nieuwe opgebouwd. Met kleinschalige touroperators kom je in Nanga Sumpa. De Iban verdient geld met het toerisme, maar het voelt allemaal heel authentiek. De overheid laat dit stuk jungle intact en gebruikt het dus bijvoorbeeld niet om palmolie van te maken. Een handige win-win situatie, want zo kunnen bezoekers de authentieke cultuur goed leren kennen.
Eten
De Iban heeft traditionele manieren van eten bereiden. Rijst, kruiden en vlees gaan samen in een holle bamboestok die vervolgens in het vuur wordt gelegd. Zo wordt het eten gaar en lekker gekruid. Een lokale snack zijn de saro-wormen. Deze worden zowel levend als dood gegeten. Een andere spannende maaltijd: pythons! Dit is een beschermde diersoort, maar de koppensnellers mogen de slangen wel doden en eten. Volgens hen smaakt het naar kip. Durf jij een hapje te proeven?
Natuurlijk proef je hier ook de Durians, ‘The King of Fruits’. Lekker en supergezond fruit, vol met vitaminen. Van de geur word je wel wat minder blij, want het wordt namelijk ook wel ‘stinkfruit’ genoemd.
The C Peng Special, ook wel Three Layer Tea genoemd, is een thee met drie laagjes. Melk, een zoete siroop en thee. Lekker en het ziet er ook nog eens leuk uit. Je kan niet weg uit dit gebied zonder de lokaal gestookte rijstwijn te proberen.
Vervoer
Het openbaarvervoer op Borneo is niet fantastisch. Er rijden geen vaste buslijnen, dus vaak moet je ter plekke iemand zoeken. Uiteindelijk kom je er wel, maar het kan even duren. Een makkelijke optie is het vooraf boeken van een toer. Dan kom je zeker op de plekken die je wil zien, want de jungle wil je echt niet missen. Vanuit Sarawak (of online) regel je je avontuur.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m augustus
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Riggin
Taal: Maleisisch
nanga-sumpa.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.