Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Muscat

Muscat, de hoofdstad van Oman is een favoriete bestemming van ons bij 3 op Reis. Je vind hier prachtige bezienswaardigheden, stranden, goede restaurants en geweldige winkels. Maar Muscat is nog niet zo bekend bij toeristen als het nabij gelegen Dubai. Hierdoor is Muscat een stuk rustiger maar toch zeer indrukwekkend.
Zo kun je je in Muscat vergapen aan vele moskeeën. De meest indrukwekkende bezienswaardigheden zijn het Bait Al Falaj Fort, het Operahuis en de Muscatgate. Deze laatste is de toegangspoort tot de stad. Ga ook zeker naar de Qaboes Grand Moskee. Dit is de grootste moskee van het land. De strakke en witte buitenkant staat in contrast met de binnenkant. Daar is juist alles kleurrijk met heel veel patroontjes en printen. Aan elk detail is gedacht en je kijkt letterlijk je ogen uit. Wij raden trouwens niet aan deze stad te bezoeken in mei, juni of juli omdat de gemiddelde temperatuur dan op zo'n 40 graden Celcius ligt. Toen Oman nog onder Portugese bezetting stond zijn er overigens meerdere indrukwekkende forten gebouwd. De mooiste zijn de Al Jalali en Al Mirani.
Het kamelen racen is echt typisch de Omaanse en Arabische cultuur. Het is een gekkenhuis en alle mannen gaan er volledig in op. Als je een uitstapje naar zo’n evenement kunt meemaken, vooral tijdens (nationale)feestdagen, moet je het zeker doen! Weet daarnaast wel dat Oman niet de goedkoopste bestemming is. Door de investeringen van de Sultan en de vondst van olie is het land niet meer zo arm. Er zijn veel luxe resorts. Een rauwe backpack bestemming is Oman dus niet. Wel is het landschap prachtig en de cultuur heel oud en interessant. Een rondreis maken door dit land is zeker een aanrader!
Vanuit Muscat kun je eenvoudig doorreizen naar een van de vele Omaanse wadi’s, dit zijn kleine tropische oases midden in een droog landschap. Vandaar vervolg je je weg weer eenvoudig richting de woestijn en dat is woestijn zoals hij hoort te zijn: zo ver je kunt kijken alleen maar zand! Een perfecte plek om eens even heftig te gaan Dune Bashen.
Eten
Waar je ook trek in hebt, je vindt het in Muscat! De beste Thai van de stad? Mumtaz Mahal! Voor een lekkere Libanese maal ga je naar Al Khuwair en voor een hamburger ga je naar GBK: Gourmet Burger Kitchen. Hier verkopen ze overigens nog veel meer bijzondere snacks zoals fettakaaskroketten, gefrituurde uienringen en calamaris. De lekkerste sushi vind je bij Wasabi Sushi in het Bareeq Al Shatti winkelcentrum!
Overdag drink je een lekkere koffie in Hamsan. Thee, sapjes en frisdrank zijn hier ook in grote getale aanwezig. Alcohol is een ander verhaal. Oman is een islamitisch land, dus alcohol is in principe een no-go. Veel hotels hebben een vergunning om deze toch te schenken en hier vind je dan ook de beste clubs!
Bestel een wijntje en waag een dansje in Copacobana in het Grand Hyatt Hotel. In het Sheraton Hotel zit de Saba Nightclub met een eigen DJ en vele kortingsavonden! De DJ in Traders Vic, verstopt in het Inter Continental, draait lekkere latino beats afgewisseld met Arabische tunes!
Vervoer
Het openbaar vervoer is niet fantastisch in heel Oman, zelfs niet in Muscat. Daarentegen is een auto huren redelijk goedkoop en de benzineprijs is ook zeer goed te doen. Het is aan te raden om een 4x4 te huren als je de binnenlanden wilt verkennen! Soms verdwijnen wegen een paar honderd meter en rijd je over kiezels en zand. 
Je vliegt met een tussenstop in een uurtje of acht naar Muscat.
Goed om te weten
Beste reistijd: November t/m maart
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Omaanse Rial
Taal: Arabisch
muscat.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.