3 op Reis

Musandam

De Omaanse provincie Musandam ligt helemaal in het noorden van het land. Sommige dorpen zijn hier zo afgelegen dat je er alleen per boot kan komen. Een van de manieren om hier te komen is een tocht met een dhow (een traditioneel Arabisch zeilschip) en als je geluk heb kom je onderweg ook nog dolfijnen tegen. 
Khasab is de hoofdstad van de provincie Musandam. Het is prachtig afgelegen, heeft geweldige natuur en wordt niet overspoeld met andere reizigers. Dit heeft ook een keerzijde, de keuze uit hotels is niet enorm. Khasab is een bijzondere bestemming, maar niet de plek om een volle zomervakantie te verblijven. Sowieso kan je beter in de wintermaanden gaan; dan is het ook niet zo bloedheet.
In het noordelijke deel van Oman kan je geweldig snorkelen, dus neem je snorkelspullen mee en beleef de onderwaterwereld. Niet zo'n waterrat? Dan cross je toch rond met een 4x4! Op die manier kan je de top van de hoogste berg Musandam bereiken; de Jebel Harim. Musandam is de perfecte bestemming voor de avontuurlijke reiziger.
Eten
Maak je een trip met de Dhow dan zit daar een lunch bij inbegrepen. Deze bestaat niet uit een broodje kaas of een witte boterham met hagelslag. Nee, de lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag in Oman, dus er wordt goed uitgepakt met verse vis of vlees en rijst in een lekker sausje. Aan het einde van de middag eet je de lekkerste snacks in het Al Tal Oriental Tent Café in het Golden Tulip Hotel.
En voor het diner schuif je zo weer door naar het restaurant Dibba. Bestel hier de lekkerste verse vis, pasta of risotto. Ga je de stad verkennen? Zorg dat je genoeg water bij je hebt want ook in de wintermaanden is het behoorlijk warm.
Een flesje rosé mee voor op de boot? Doe maar niet. Alcohol drinken is bij wet verboden in Oman. Sommige hotels hebben een vergunning om alcohol te schenken. Dit gebeurt altijd op vaste tijden: tussen 12.00 en 15.00 en na 18.00 uur. Maar buiten drinken is dus sowieso niet de bedoeling. 
Vervoer
Het openbaar vervoer is belabberd in Oman en zo ook in Khasab. Daarentegen is een auto huren goedkoop en de benzine is zelfs goedkoper dan water; uitstekend te doen dus.
Je kan het beste een retourticket naar Muscat kopen. Met een uurtje of zeven vliegen ben je in de hoofdstad van Oman. Vanaf hier kan je met de ferry naar Khasab te reizen.
Goed om te weten
Beste reistijd: November t/m maart
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Omaanse Rial
Taal: Arabisch
musandam.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.