3 op Reis

Mumbai

Mumbai is een ware aanslag op je zintuigen! De stad leeft. De stad ruikt. En de stad beleeft! Deze metropool is met 18 miljoen inwoners de grootste stad van India. En dat gaat gepaard met een hoop verkeerschaos en een groot contrastverschil tussen arm en rijk. Waar Mumbai nu het culturele en commerciële hart van India is, bestond de stad ooit uit kleine vissersdorpjes. En daar is nu geen spoor meer van te vinden…
Hoewel Mumbai de grootste en rijkste stad van India is, leeft 55 procent van de totale bevolking in sloppenwijken. Net buiten de stad vind je dan ook een hardcode stukje India: Dharavi. Deze sloppenwijk is de twee na grootste ter wereld. Hoewel de leefomstandigheden hier slecht zijn, is dit de meest productieve sloppenwijk ter wereld.
Welke hotspots je in Mumbai gezien moet hebben? India’s eigen Arc de Triomphe: The Gateway of India . Dit monument vind je in het oude koloniale stadsdeel Calaba. Combineer dit bezoek met een kijkje in het Taj Mahal Palace Hotel . In dit vijfsterrenhotel is iedereen welkom. Profiteer daar dan ook zeker van! Nog een aanrader: de hippe wijk Colaba. Wat hier vooral opvalt, zijn de met graffiti bespoten straten, hippe koffietentjes en leuke restaurantjes! 
Na alle verkeerschaos toe aan rust? Begrijpelijk. Bezoek dan Chowpatty Beach: het bekendste strand van de stad. Deze spot is niet voor niets een van de meest geliefkoosde plekken van de inwoners. ‘s Avonds bruist ’t hier enorm! Verwacht hier namelijk vele straatartiesten en eettentjes met gigantisch lekkere streetfood!

Het is zeker de moeite waard om het grootste en belangrijkste festival van het land mee te pakken: Diwali Festival. Bij Diwali Festival viert de Indiase bevolking het goede over het kwade. Deze viering is te vertalen als 'het feest van het licht'. En hoe kan dat nou beter gevierd dan met - jaha - heeeul veel lampen en lichtjes! Oh en: grote porties vuurwerk!
Eten
Mumbai staat bekend om zijn streetfood. Op Chowpatty Beach vind je veel tentjes waar je vegetarische maaltijden kunt scoren. Veel van deze gerechten worden bereid met rijst. Ben je een groot liefhebber van Indiase curry? Dan is dit land – natuurlijk – the place to be. Ook tandoori en groente zijn populaire gerechten. Wist je trouwens dat Indiërs vaak zittend op de grond eten en alleen met hun rechterhand eten? Hun linkerhand wordt namelijk als vieze hand beschouwd. Houd dus rekening met deze eetcultuur en voorkom beledigende blikken.
Vervoer
Het spoornetwerk van India is niet alleen het grootste van Azië, maar óók de één na langste ter wereld. Daarnaast scoor je een treinkaartje relatief goedkoop. Aangekomen in Mumbai kun je in een bus of taxi door de stad rijden. Of beter gezegd: scheuren. De chaotische verkeersomstandigheden in deze stad zijn wij Nederlanders namelijk niet gewend. Een huurauto raden wij je daarom af!  
Goed om te weten
Beste reistijd: December t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Indiase Roepie
Taal: Hindi & Engels
Met dank aan Better Places. 
Met dank aan Better Places.
Geraldines hele roadtrip door India zien? Klik  hier!
mumbai.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.