3 op Reis

Moshi

De stad Moshi ligt aan de voet van de Kilimanjaro. Je weet wel. De allerhoogste berg van Afrika. De regio staat naast hiken ook bekend om zijn koffie. En dat zie je aan de vele koffietentjes in het centrum. Bijvoorbeeld de hotspot Union Café . Deze bar is opgericht door 10.000 boeren die samen een unie hebben opgericht om te strijden voor eerlijke prijzen. Koffie werd namelijk tegen een laag loon gemaakt, maar door handelaren voor veel geld verkocht.
Veel koffieboeren in Moshi zijn leden van de Wachagga stam. De derde grootste stam van Tanzania. Als een van de eersten bekeerden zij zich tot het christendom. Gevolg? Ze kregen Westers onderwijs en dus ook een voorsprong op andere stammen. Bijvoorbeeld op de meest bekende van Afrika: de Masai.
Top secret in dit gebied is de Maji Moto  Kikuletwa Hotsprings , oftewel: heet water in het Swahili. Deze tropische spot is vooral bekend bij locals die de plek in het weekend bezoeken. Tip: ga er dus heen op een doordeweekse dag zodat je er écht kunt chillen! Om bij dit paradijs te komen, rijd je eerst twee uur door de droge savanne. Maar dan heb je ook wat…  
Moshi trekt steeds meer toeristen aan. Gunstig voor de economie? Zeker. Maar dit heeft een keerzijde. En die is hard. Meer dan 600 Tanzaniaanse kinderen leven namelijk op de straten van Moshi. Zonder veilige slaapplek. Zonder familie. En zonder een fatsoenlijk bord eten. Het Amani Children’s Home is in het leven geroepen om deze straatkinderen te helpen. Tijdens haar reis door Moshi, maakte Nienke kennis met dit mooie initiatief. De gehele video zie je hier
Eten
Het gebied rondom Moshi is bekend vanwege zijn koffie. Check zeker Union Café. Naast koffie eet je hier ook een goeie lunch! #WinWin. Ook bananenbier is populair. Wat? Ja, juist. Bananenbier. Een alcoholische drank van rijpe gemalen bananen gemixt met sorgo, gierst en maismeel. Aan jou de keuze...
En dan een tip voor een mega lekker restaurantje hartje Moshi: Indoitaliano . Een mix van Indisch en Italiaans eten. Fooi geven is hier normaal. De lonen zijn namelijk laag en dus geef je bij een goede service zo’n 10% extra #Karma. 
Vervoer
Een ticket boeken naar Moshi? Die heb je vanaf €600,-. Vanaf Amsterdam vlieg je in acht uur naar Kilimanjaro Airport. Let op: goedkopere vluchten hebben tussenstops, maar dan zweef je zo’n 20 uur in de lucht. Vanaf het vliegveld van Kilimanjaro sta je binnen twee uur in het centrum van Moshi.
Verkocht? En wil je net als Nienke ook naar de Maji Moto Kikuletwa Hotsprings? Je rijdt er met de auto in twee uur heen! Of nog leuker: je gaat met een bodaboda, een Oost-Afrikaanse fietstaxi. Die brengt je vanaf Boma N’gombe in 45 minuten naar de tropische spot. Een andere goede optie is het huren van een auto. Dit kan bijvoorbeeld bij Roadtrip Tanzania. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m september
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Tanzaniaanse shilling
Taal: Swahili, Engels
Met dank aan Explore Tanzania.
moshi

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.