3 op Reis

Maseru

Bijna tegen de grens met Vrijstaat (Zuid-Afrika) vind je de hoofdstad van Lesotho: Maseru. De stad is een stuk minder indrukwekkend dan bijvoorbeeld Johannesburg, maar zit de laatste jaren in de lift. Het centrum van de stad is tegenwoordig goed gevuld met winkels, restaurants en cafés. Dit maakt Maseru een leuke stad om als tussenstop een dag door te brengen. Het centrum is wel klein en daarom heb je niet meer dan tijd dat nodig.

Lesotho is een klein, arm land omringd door Zuid-Afrika. Ruim een kwart van de bevolking moet hier leven van minder dan een euro per dag en zonder goede huisvesting. Daarnaast heeft het land te maken met een hiv-epidemie, ruim twintig procent van de bevolking is besmet met het virus. Dat maakt het lastig om de armoede tegen te gaan, want het meeste geld gaat naar de gezondheidszorg. Dit hoeft je niet af te schrikken, want het land en Maseru hebben veel moois te bieden.

In Maseru zal je al snel merken dat de bewoners erg gastvrij zijn. De Basotho’s staan namelijk bekend om hun vriendelijke karakter. Die gezelligheid vind je met name terug aan Kingsway. Deze straat was de eerste geasfalteerde straat van Lesotho en loopt gelijk vanaf de grens naar het centrum van de stad en is de hoofdstraat van Maseru. Aan Kingsway vind je vrijwel alle belangrijke gebouwen binnen de stad.

Halverwege Kingsway vind je het Basotho Hat-gebouw. Het gebouw is rond, loopt in een punt omhoog en bovenop zie je een zwarte kroon. Als je Lesotho bezoekt zal je het ongetwijfeld herkennen als de vorm van de traditionele Basotho hoed. De hoedjes zijn namelijk op elke hoek van de straat en in alle kleuren van de regenboog te koop. In het gebouw vind je een restaurant en een winkel waar je onder andere landkaarten met wandelroutes kan kopen. Deze zijn zeker mooi meegenomen, want de bergen rondom Maseru zijn perfect voor een mooie wandeling.

Eten

In Maseru vind je overal op straat kraampjes waar je snel wat te eten kan halen. Wil je echt uit eten? Dan is het een aanrader om in het Basotho Hat-restaurant te gaan zitten. De prijzen zijn hier iets hoger dan gemiddeld, maar het eten is het geld zeker waard.

Mocht je gewoon is willen drinken? Dan kan je langs de wasstraat. In Maseru zijn die er niet alleen om je auto te wassen. Veel wasstraten combineren het wassen van auto’s met het runnen van een café. Veel Basotho’s komen hier wat drinken terwijl hun auto wordt gewassen en een liveband de muziek verzorgt

Vervoer

In Maseru rijden overal four + one’s rond. Dit zijn een soort taxi’s die rondrijden in een bepaalde regio. Je kan niet zelf de bestemming doorgeven aan de chauffeur, maar aan de buitenkant kan je zien welke kant de taxi opgaat. Als jij dezelfde kant op moet, kan je instappen. De naam four + one zegt het al, er mogen vier passagiers en één chauffeur in de auto. De kans is dus groot dat je met een paar onbekenden die dezelfde kant op moeten in de auto terechtkomt.

Goed om te weten

Beste reistijd: Oktober/november & maart/april

Visum: Alleen voor langer dan twee weken

Inentingen: Ja

Valuta: Rand/Loti

Taal: Engels/Zuid-Sotho


Maseru

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.