Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Maputo

De Mozambiqaanse stad Maputo is een stad waar je de invloeden van de Portugese kolonisten nog veel terugziet. Lang werd Mozambique gezien als geweldige vakantiebestemming, totdat burgeroorlogen roet in het eten gooiden. Inmiddels is het al zeventien jaar vrede en heeft het land weer een goede reputatie.
Als je door de straten van Maputo loopt, voelt de oorlog gelukkig ver weg. De hagelwitte stranden trekken veel reizigers aan en onlangs kondigde zelfs de koninklijke familie aan hier een vakantieoptrekje te willen neerzetten. Het centrum van de stad bestaat anders dan in veel andere Afrikaanse steden uit wijde straten met veel koloniale gebouwen.
Bekijk in Maputo het treinstation dat werd ontworpen door Gustav Eiffel, die ook de Eiffeltoren ontwierp. Hang vervolgens dagen achter elkaar op de hagelwitte stranden van bijvoorbeeld Ponte d’Ouro. Wat van de omgeving weten? Check dan de roerige geschiedenis van het land in het Museum of Revolution en ontdek de natuur in het grootste olifantenreservaat van het land. 
Eten
Mozambiqanen zijn snelle eters, je zal de locals dan ook niet zo snel uitgebreid uit eten zien gaan. Een van de plekken waar je wel goed kan uiteten, is Chicken Piri Piri. Het zal je niet verrassen dat ze hier kipgerechten verkopen. Ook het chiquere visrestaurant Waterfront en Costo do Sol in het havengebied zijn aanraders. Italiaans ijs kom je overal tegen in Mozambique. Bij Gelati in het centrum vind je het beste ijs, dat vaak met een crêpe wordt geserveerd.
Als je zelf achter de pannen wilt gaan staan, dan scoor je de meest verse vis op Mercado de Peixe. Vooral garnalen, inktvis en krab zijn de specialiteiten van de stad.
Het nachtleven in Maputo groeit als kool en de hippe clubs schieten als paddestoelen uit de grond. Zo heb je de Coconut Club, dat gevestigd zit op een stijlvolle locatie en waar het vanaf tien uur tot in de vroege uurtjes helemaal losgaat. Voor wie ook ‘s nachts op zoek gaat naar het echte Afrika is de Africa Bar in het centrum een aanrader. Ook bijzonder; in het weekend wordt het centraal station van de stad omgetoverd tot een gezellige loungebar.
Vervoer
Openbaar vervoer is er vrijwel niet in Maputo. Gelukkig ligt alles binnen loopafstand. De slimste manier om grotere afstanden te overbruggen, is het huren van een auto. Het verkeer is zeker niet zoals in Nederland; busjes zijn overbevolkt en er wordt over het algemeen gevaarlijk gereden.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juli t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Metical
Taal: Portugees
maputo.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.