NPO
Sfeerfoto van 3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur op NPO 3.npo3

Voor jouw dagelijkse dosis duurzame reisinspiratie
3 op Reis

Mandalay

Het oude en authentieke Mandalay is de op een na grootste stad in Myanmar. Deze stad is bekend om zijn religieuze centrum en de honderden boeddhistische bouwwerken. De laatste jaren is deze stad hard aan het groeien. Dit komt doordat Mandalay aan de belangrijkste handelsroute van Myanmar ligt, namelijk aan de Irrawaddy-rivier.

Vele vissers hebben hun boot al versleten op deze rivier, die ook wel de weg naar Mandalay wordt genoemd. Sommige van hen werken samen met speciale dolfijnen. Deze dieren helpen de vissers om zoveel mogelijk vissen in hun vangnetten te krijgen.

Doordat Mandalay een religieus centrum heeft, zijn er veel religieuze gebouwen te vinden. Zoals het Shewenandaw-klooster, dat volledig is bewerkt uit teakhout. En de Mahamuni Pagoda-tempel, waar een Boeddhabeeld staat van vier meter hoog en die volledig is versierd met een dikke laag goud.

De langste houten brug ter wereld bewandelen? Dat kan in Mandalay. De ruim één kilometer lange U Bein-brug wordt veelal gebruikt door monniken uit het Mahagandayon-klooster. In de avond veranderen de wachthuizen bij de brug in kleine winkels waar je van alles kan kopen.

Goud smeden, hout bewerken en tapijten weven. Deze ambachten komen veel voor in deze stad. Deze handgemaakte producten zijn verkrijgbaar op de grootste markt van Mandalay: de Zeigyo-markt.

Eten
Een welbekend fenomeen in Mandalay zijn de Wat Thar Dote Htoe, varkensorganen op een stok. Misschien dat het een beetje afschrikt, maar het is iets zeer typerends om te eten als je een reis maakt door deze stad.

Al zijn vleesgerechten het meest populair in Mandalay, er zijn ook zat opties voor als je vegetariër bent. Ga bijvoorbeeld naar het restaurant Marie Min. Hier serveren ze uitsluitend gerechten zonder vlees en gebruiken ze alleen maar lokale ingrediënten.

Vervoer
Vanaf Yangon, de grootste stad van Myanmar, duurt het ongeveer acht uur voordat je met de bus aankomt in Mandalay. Eenmaal hier aangekomen zijn de fiets- en motortaxi’s dé manier om je van de ene naar de andere locatie te verplaatsen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Oktober tot en met februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Kyat
Taal: Birmaans
Mandalay

© Avigator Fortuner / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.