3 op Reis

Makhtesh Ramon

Trip naar Israël op de planning? Bezoek dan zéker de Negev-woestijn. Hier vind je het gruwelijk mooie Makhtesh Ramon, ook wel de Grand Canyon van Israël genoemd. De Makhtesh Ramon is een gigantische kuil die is ontstaan door erosie. Op de klif van deze kuil ligt het stadje Mitzpe Ramon, waar je een dik uitzicht over de woestijn krijgt geserveerd.
De Makhtesh Ramon is een ideale hikespot. Een gids heb je hier niet nodig! De Negev-woestijn is namelijk een van de meest ‘vriendelijke’ woestijnen ter wereld: het klimaat is (vooral in oktober en november) mild en bijna overal op de wandelroute heb je bereik. Bovendien zijn de wandelroutes duidelijk gemarkeerd. Zo kun je bijvoorbeeld de Wierrookroute en de Horseshoe route bewandelen. Trek wel stevige schoenen aan en zorg dat je hoofd bedekt is. Tip: hike naar het diepste punt van de Makhtesh, de waterbron Ein Saharonim. Ook is het uitzicht bij de Mamshit Loop eentje die je niet gaat vergeten. En als je geluk hebt, kun je het fenomeen ‘Falling Clouds’ zien waarbij de wolken als een deken over de bergen vallen! 
Omdat de woestijn relatief veilig is, kun je hier prima een nacht tukken. Huur vooral een gids die je per jeep naar jouw kampeerspot brengt. Scheelt je een hoop gezeul! Hou wel rekening met de nachtelijke kou. ’s Nachts kan de temperatuur namelijk dalen tot zo’n 5°C. Zorg dus voor een dikke pyjama, zodat je comfi naar de sterren kunt turen.
Eten
Hummusverslaafden kunnen in Israël flink losgaan. De spread vliegt je hier bijna om de oren. Een ander typisch Israëlisch gerecht is borekas: pasteitjes met een vulling van kaas, aardappelen of groenten. Ook zul je in Israël labane tegenkomen: een Israëlische kaas, perfect om te combineren met een frisse salade. Lekker om te proberen tijdens het ontbijt is jachnun: een crêpe-achtig brood dat zijn oorsprong in Jemen heeft liggen. Tip: duik het restaurantje Hahavit in Mitzpe Ramon in! Ook is het de moeite waard om de kunstzinnige Spice Route Quarter in Mitzpe Ramon te bezoeken. In dit mini industriegebied zijn een aantal warenhuizen omgevormd tot culturele hotspots!
Slapen (Mitzpe Ramon)
Budget:
Mati and Ronis Desert Guest Tent vanaf €19,- per nacht.
The Green Backpackers Hostel vanaf €21,- per nacht.
Ramon Suites vanaf €106,- per nacht.  
Middenklasse:
Isrotel Ramon Inn vanaf €123,- per nacht.
Club Ramon Hotel vanaf €137,- per nacht.
Skyline vanaf €141,- per nacht.    
Top end:
Silent Arrow vanaf €153,- per nacht.
4 Zimmers in Mitzpe Ramon vanaf €172,- per nacht.
Beresheet By Isrotel Exclusive Collection vanaf €309,- per nacht.
Vervoer
Om bij de Makhtesh Ramon te komen, kun je het beste vliegen naar Tel Aviv. Een retourticket vanuit Amsterdam heb je al vanaf 140 euro. Hier ben je zo'n 5 uur voor onderweg. Vanuit Tel Aviv rijd je binnen 2,5 uur naar het stadje Mitzpe Ramon, gelegen bij de Makhtesh Ramon. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Maart t/m mei, oktober
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Sjekel
Taal: Hebreeuws, Arabisch
Met dank aan NegevTrek. 
Maktesh Ramon

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.