3 op Reis

Lewis and Harris

De eilanden Lewis and Herris zijn een Schots sprookje. Er wonen weinig mensen, waardoor hier veel ruimte is voor prachtige wilde natuur. Uitgestrekte landschappen, witte zandstranden en schattige vissersdorpen wisselen elkaar af. Kom je met de ferry? Neem die dan naar Stornoway. Dit is een goed startpunt om de eilanden te ontdekken. Bezoek in Stornoway de kunstgalerie An Lanntair. Vaak spelen er muzikanten, kan je films kijken of zijn er andere leuke dingen te zien. Een andere aanrader is het Lewis Loom Centre. Hier leer je alles over de grove wollen stof Harris Tweed, de specialiteit van de eilanden.
Breng ook een bezoek aan de beroemde Standing Stones. Maar een half uurtje rijden vanaf Stornoway. Deze stenen staan er al 5000 jaar en vormen van bovenaf gezien een kruis. Het is een raadsel waarom ze ooit zijn gebouwd. Heb je er al foto’s van gezien? Geloof ons: in het echt is het nóg mooier.
Over mooi gesproken, op Harris ligt het strand Luskentyre. Dit strand staat in de top vijf mooiste stranden ter wereld. Waarschijnlijk denk je nu aan een azuurblauwe zee, 30 graden en wuivende palmbomen. In Schotland is dat echter ver te zoeken. Je moet meer denken aan een uitgestrekt wit strand, hoge witte duinen en niemand te bekennen. En dat is vrij zeldzaam tegenwoordig. Een bijzonder strand dat zeker de moeite waard is!
Vlak onder Harris ligt het eiland Sky. Ben je van plan om hier naartoe te gaan? Doe het dan wanneer de Highland Games zijn! Dit is een groot traditioneel Schots feest waar verschillende sporten beoefend worden. Denk aan sporten als touwtrekken, paalwerpen en schots hamerslingeren. Je ziet hier ook veel schotse rokken en doedelzakken: een hele happening dus. Als je bent uitgefeest, kan je naar het overweldigende natuurgebied Quiraing. Hier kan je goed hiken en van een prachtig uitzicht genieten. 
Eten
In Stornoway moet je de black pudding geprobeerd hebben! Gemaakt van varkensvet of bloed en nog meer van dit soort ‘lekkere’ dingen. Het klinkt misschien niet lekker, maar het is super populair. Vooral de Stornoway black pudding is bekend. Ze zeggen dat het één van de beste is ter wereld. Klinkt dit je goed in de oren? Ga hem dan proberen bij Derby Chick. Meer zin in vis of steak? Ga dan in Stornoway naar The Boatshed. Heerlijk eten en uitzicht over de haven.
Combineer een mooie strandwandeling met een diner bij Auberge Carnish in Beach Bay Cottage. Het restaurant ligt pal aan het strand. Alleen voor het uitzicht is het al de moeite waard. En voor het lekkere eten! Een goed Schots restaurant op de eilanden is North Harbour Bistro & tearoom.
Vervoer
Tussen de eilanden varen ferry’s vanaf verschillende plekken. Hier kan je ook met een auto op. Waardoor eilandhoppen makkelijk en snel kan. Verder rijden er bussen op de eilanden. Maar wij raden je echt aan om een roadtrip te doen met de auto of een camper. Er zijn namelijk zoveel verscholen plekjes die je alleen op die manier kan uitvinden! Plus in Schotland mag je wildkamperen als je om toestemming vraagt.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni, juli, augustus
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Schotse pond
Taal: Engels
lewis-and-harris.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.