Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Lens

Vroeger verdienden de inwoners van Lens nog veel geld aan de steenkolenmijn. Maar nu, door de economische en industriële crisis van de jaren ’80, is Lens een verwaarloosde arbeidersstad in het noordwesten van Frankrijk. Ondanks dit voorval is elke inwoner van deze stad erg trots om een echte ‘Lensior’ te zijn. Samen zijn ze de laatste jaren flink bezig om deze postindustriële stad weer een echte boost te geven.
Een plek waar deze zogenaamde boost goed terug is te zien, is bij het tweede Louvre van Frankrijk: het Louvre Lens. Vroeger stond hier een steenkolenmijn waar de mijnwerkers hard gewerkt hebben en echt hebben afgezien. Nu staat er een strak museum vol met waardevolle kunstwerken, zoals van Rembrandt en Rubens.
Een ander initiatief waarmee ze de stad een boost willen geven is de geitenboerderij aan de voet van de mijnberg. Hier kan je knuffelen met geiten, maar ook genieten van een vers stuk geitenkaas. De initiatiefnemer van deze geitenboerderij wilde het landschap, met een duistere geschiedenis, weer proberen mooi te maken. Dit als eerbetoon aan alle mijnwerkers die zich hier vroeger in het zweet hebben gewerkt.
Wil je meer te weten komen over het mijnwerkersverleden die achter deze stad schuilt? Breng dan een bezoek aan het Historisch Mijncentrum van Lewarde, dat in 2012 is erkend als UNESCO-Werelderfgoed. Dit museum besteedt veel aandacht aan het dagelijks leven van de oude mijnwerkers, maar ook is het hier mogelijk om in een oude mijngang rond te lopen.
Eten
In een van de oude gebouwen op het terrein van het Historisch Mijncentrum van Lewarde zit restaurant Le Briquet. Hier kan je onder andere lokale gerechten proeven, die deze streek erg typeren. Een van deze lokale gerechten is carbonnade flamande, stoofvlees met peperkoek. Waar deze regio van Frankrijk ook erg bekend om staat zijn de zogenaamde ‘stinkkazen’. Deze kazen zijn op veel plekken in Lens te proeven, zoals bij Fromagerie Philippe Oliver.
Vervoer
Om naar Lens te gaan ben je met een treinreis vanuit het hart van ons land ongeveer vier uurtjes van je tijd kwijt. Met de auto doe je ongeveer 3,5 uur over deze rit. Eenmaal in de stad zelf kan je een bus nemen om van A naar B te komen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Gedurende het hele jaar
Inentingen: Nee
Visum: Nee
Valuta: Euro
Kraanwater: Drinkbaar
Taal: Frans
Lens

© Jorge Alves / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.