3 op Reis

Lelystad

Lelystad, volgens velen de lelijkste stad van Nederland. De stad ontving zelfs prijzen voor de afzichtelijke gebouwen die er staan. Toen de stad in de jaren zestig vanuit de voormalige Zuiderzee werd ingepolderd vormde het een broedplaats voor architecten en creatieve geesten. Ze experimenteerden erop los. Een dergelijke opeenstapeling van moderne architectuur vind je dan ook nergens anders dan op dit nieuwste stuk Nederland. Zo hebben Van Berkel en andere architecten hier onder andere eigenzinnige gebouwen op hun naam staan.

Op de strekdam bij de Houtribsluizen bevindt zich een van de opmerkelijkste bouwwerken van Lelystad. De Engelse kunstenaar Antony Gormley ontwierp het 26 meter hoge stalen kunstwerk, dat hij de naam Exposure gaf, oftewel de hurkende man. De stad kent meerdere aparte bezienswaardigheden zoals het Agora theater en kunstwerk zuil van Lely. Over het uiterlijk van deze gebouwen zijn de meningen verdeeld: de een vindt het prachtig, de ander vindt het spuuglelijk. Ben je een fanatieke fietser? De provinciehoofdstad biedt een speciale fietsroute van ongeveer 27 kilometer, waarbij je langs verschillende opmerkelijke bouwwerken fietst.


Als je in bent voor een winkelsessie is Lelystad misschien niet de aangewezen stad. Zo worden winkelpassage Waagpassage en winkelcentrum ’t Lelycentre over het algemeen als pijn aan het oog ervaren. Toch zin in een stadswandeling? Wandel dan langs het skatepark Silverhills in Zilverpark en langs de Zilverparkkade waar je een aantal moderne panden vindt. Omdat de stad onderdeel was van het grootste inpolderingstraject ter wereld, biedt het uitzicht op eindeloos open water. Zo vind je aan de zuidwestelijke kant van de stad de natuurrijke Oostvaardersplassen, als je even aan de betonnen omgeving van de stad wil ontsnappen.


Eten

Aan het Markermeer – naast Nieuw Land – tref je het restaurant met de oudste geschiedenis van Flevoland: De Cantine. Het restaurant stond oorspronkelijk op het voormalige Werkeiland. Maar omdat er plaats moest worden gemaakt voor nieuwbouw verhuisden de eigenaren het naar de Oostvaardersdijk, vlakbij de haven van Lelystad. Het uiterlijk van De Cantine is geïnspireerd op een oude werknemerskantine ten tijde van de inpoldering van Lelystad. Het restaurant serveert vlees-, vis-, en vegetarische gerechten welke met uiteenlopende verse ingrediënten uit de regio worden bereid.

 

Vervoer

Vanaf Utrecht bevind je je in iets meer dan een uur op het station Lelystad Centrum. Het stadscentrum kan je gemakkelijk per bus bereizen, maar ook te voet is de stad goed te verkennen.

Goed om te weten

Beste reistijd: Gedurende het hele jaar

Visum: Nee

Inentingen: Nee

Valuta: Euro

Taal: Nederlands

 

Lelystad

© T.W. van Urk / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.