3 op Reis

Le Havre

Le Havre stond lange tijd bekend als een ruwe en grauwe havenstad. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de stad zich als een belangrijke industriële stad, met name door de autoindustrie. Ook vertrokken vele schepen vanaf Le Havre naar de Verenigde Staten en Zuid-Amerika . Uiteindelijk verplaatste de industrie zich en bleef er een wat lege stad achter. Maar nu zeker niet meer, want de laatste jaren is de stad een parel aan de Franse westkust geworden! Le Havre staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst vanwege de moderne architectuur in de stad.

De stad is niet alleen een toffe bestemming door de belangrijke invloeden van het impressionisme. Le Havre is ook de geboorteplaats van deze schilderbeweging. Niet vreemd dat het Malraux Modern Art Museum (MuMa) zich hier bevindt, een tof en belangrijk museum met impressionistische kunst. Als dit je trekt dan is het ook zeker de moeite waard om richting Honfleur te rijden. In deze plaats woonden en verbleven veel van de kunstenaars, waaronder Monet.

Maar terug naar Le Havre, want hier is ook meer dan genoeg te zien. Zo vind je hier naast alle moderne gebouwen ook een bijzonder mooie kathedraal. Maar Le Havre is toch wel een van de mooiste museumsteden van Frankrijk. Je vindt hier dan ook vijf verschillende musea die geclassificeerd staan als Musea Frankrijk. Een status die enkel aan de beste musea wordt gegeven. Dit maakte Le Havre zeker de moeite waard.
 
Eten
In een culturele stad als Le Havre mag je toch ook wel verwachten dat er toprestaurants te vinden zijn. En die zijn er zeker. Een voorbeeld daarvan is La Voile Bleue, waar je terecht kan voor de beste verse visgerechten. Vooral de krab is geweldig. Ook restaurant Bagatelle is de moeite waard om te bezoeken.
En dan is er nog Taverne Paillete, een goede brasserie waar je voor een typische Franse maaltijd terecht kan. Een reservering is hier wel handig, want het wil nogal snel vol lopen met locals. Als je van de Franse keuken houdt, dan is ook Le Bistrot de Halles een topplek voor een maaltijd. 

Al die calorieën moeten er ook weer vanaf, dus is het een goed idee om de nacht in te duiken. Ga bijvoorbeeld naar Bar Club LL Friendly. Deze club is aan de trendy kant, maar zeker een goede optie voor een leuke avond.
Vervoer
Le Havre is het snelst te bereiken met de auto. Vanaf Amsterdam bereik je de plaats binnen zes uur rijden.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Frans
le-havre.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.