Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Lausitzer Seenland

Hoe verandert een kerngebied van de Oost-Duitse kolenindustrie in een natuurrijk vakantieoord? Dat begon in Lausitzer Seenland bij toeval. In 1973 overstroomde een van de meren in het gebied. Dit bracht landschapsarchitecten op het idee om ermee door te gaan en de mijnen te transformeren tot recreatiemeren. Nog niet zo lang geleden was het Lausitzer Seenland-gebied de kern van de kolenindustrie in Oost-Duitsland. In het gebied waren vroeger 26 gigantische mijnen te vinden. De Duitse Democratische Republiek was in de twintigste eeuw sterk afhankelijk van de bruinkoolmijnen als energiebron. De energie die door de kool uit de mijnen werd opgewekt vormde bijna driekwart van alle energie in Oost-Duitsland.
Welzow-Süd is een van de weinige mijnen die nog in werking is. Deze trekt dan ook heel wat aandacht. Zo is er een speciaal bezoekerscentrum en je kan er rondleidingen volgen. Enerzijds is het bezoeken van een werkende mijn als de Welzow-Süd een indrukwekkende en boeiende ervaring. De mijnen hebben namelijk emotionele waarde voor veel Duitsers omdat deze energiebron van levensbelang was voor Duitsland in de twintigste eeuw. Anderzijds roepen mijnen die nog in werking zijn veel weerstand op. De hoge CO2-uitstoot bij het verbranden van de kolen maakt dat het de meest vervuilende fossiele brandstof is. Het mijngebied is dan ook een symbool voor Angela Merkels Energiewende: het lange termijnplan voor de omschakeling naar duurzame energie en het beperken van de CO2-uitstoot in Duitsland. Volgens dit plan moeten alle kerncentrales in 2022 gesloten zijn.
De voorheen 26 mijnen in Lausitzer Seenland zijn nu omgetoverd tot meren. Alle meren hebben een verschillend bestemmingsplan: de een voor recreatie, de ander voor natuurbehoud zodat de flora en fauna z’n gang kan gaan. Om de meren te bewonderen kan je op de fiets stappen. Verschillende fietspaden leiden je rond langs de meren die omgeven zijn door natuurrijk gebied. Opvallend aan de merengebieden is dat de natuur rondom elk meer in een andere staat verkeert. Bij meren die eerder aangelegd zijn vind je rijke natuur, maar bij meren die later gecreëerd zijn is de natuur nog volop in ontwikkeling. Een van de meest ontwikkelde meren is het Senftenberger meer. Dit was het eerste meer dat overliep. Je vindt er stranden, restaurants en je kan er aan verschillende watersporten doen. Op het Senftenberger meer kan je zelfs overnachten. Zo zijn er vlotten waar vanaf je een duik kan nemen, waarop je ’s avonds de barbecue kan aansteken en waar je de nacht op kan doorbrengen. De natuur liever op een andere manier verkennen? Huur dan een jeep of quad. Hiermee kan je het oude mijngebied ten top ervaren. Het maanachtige landschap kan namelijk nogal ruig zijn en daar is een fiets in alle gevallen niet tegen bestand.
Vervoer
Lausitzer Seenland ligt tussen Berlijn en Dresden in. Vanuit Berlijn is het naar het Lausitz-merengebied zo’n twee uur rijden. Met de trein ben je vanaf Utrecht in acht à tien uur in Dresden. Aangekomen in Dresden kan je een auto huren waarmee je in anderhalf uur in Lausitzer Seenland bent. Vanaf het midden van Nederland doe je er met de auto in totaal ongeveer negen uur over.
Goed om te weten
Beste reistijd: April, mei, juni, juli, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Duits
Lausitzer Seenland

© SeptemberWoman / Commons.wikimedia.org

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.