3 op Reis

Las Fallas

Ontdek Verrassend Valencia tijdens Las Fallas. Deze stad heeft sowieso al een hele hoop te bieden. Maar tijdens dit festival kijk je echt je ogen uit. Las Fallas is altijd in het eerste gedeelte van maart. Twee weken lang staat Valencia dan op zijn kop. Oorspronkelijk om de lente te vieren. En om de donkere wintermaanden knallend af te sluiten. Overal zijn lichtshows, prachtig verlichte gebouwen. En niet te missen: vuurwerk. In alle kleuren en vooral hard knallend. De laatste avond van Las Fallas wil je echt niet missen. Dan vier je nog één keer met de hele stad het feest. De Falla’s worden traditiegetrouw in de fik gestoken. Op eentje na, de gaat naar het museum. En het vuurwerk is dan nog mooier, vetter en harder.
Elke dag is er een mascleta. Op het grote plein: Plaza Ayuntamiento. Vuurwerk wordt daar in een bepaald ritme afgeschoten. Verder slenter je de hele dag door de straten van Valencia. De sfeer in de stad is geweldig gezellig. Oud en jong, local en toerist. Iedereen loopt door elkaar en viert samen het feest. Door de hele stad staan ook indrukwekkende enorme poppen. Het doet denken aan carnavalswagens. Alleen zijn deze falla’s soms wel 30 meter hoog. En staan door het hele centrum verspreidt. Deze beelden en poppen zijn gemaakt van piepschuim, hout en papiermarche.
Eten
Paella! Dit Spaanse gerecht ken je waarschijnlijk wel. Maar het gerecht blijft verrassen. Op Las Fallas vindt er zelfs een heuze Paella wedstrijd plaats. Overal staan enorme pannen gevuld met paella: rijst met kip, konijn of zeevruchten. Superlekker. Proef jij ze allemaal? Iets wat je ook zeker wil proeven zijn de churros. Dit zijn een soort Spaanse donuts. Alleen dan niet in een rondje, zoals je ze kent. Maar ze worden gebakken als dikke lange frieten.
Verder kun je bijna overal op straat eten kopen. Vaak worden er bij tentjes en restaurantjes ook hapjes verkocht. En een biertje? Die koop je ook ergens bij een van de vele pop-up bars. Salud!
Vervoer
Voor zo’n 100 tot 200 euro vlieg je in maart vanaf Schiphol naar Valancia. Na 2,5 uur in de lucht, sta je dan op Spaanse Bodem. Vanaf het vliegveld is het nog een kwartiertje rijden. Of een halfuur met de metro naar het stadscentrum. Ideaal!
In Valencia zelf zijn er buslijnen en taxi’s. Maar ook is er de Valenbisi of de fiets. Superleuk, maar helaas niet zo praktisch. Veel gedeeltes van het centrum zijn tijdens Las Fallas afgezet. Dus kun je er alleen te voet komen. De afstanden in het centrum zijn niet heel groot. Dus lopen is prima te doen. Gelukkig rijden er de hele dag en nacht metro’s. Zodat je ’s nachts nog bij je hotel kan komen. En andere gedeeltes buiten het centrum van Valencia. Kun je verder wel goed bereiken met de bus of fiets.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Spaans
las fallas

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.