Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

La Rioja

Wijn, wijn en nog eens wijn. Dát is La Rioja: de belangrijkste wijnstreek van Spanje. Waar je meer dan 700 wijnhuizen (bodega's) telt.  Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Welke je niet wil missen? De wijnhuizen Ysios en Marques de Riscal. Beide zijn architectonische hoogstandjes en staan symbool voor het nieuwe, moderne Rioja. Oh en de wijnen van Marques de Riscal behoren tot de beste ter wereld! Wijnproeverij, iemand?
Alle 700 bodega’s bezocht? Scheur door naar Logroño, de hoofdstad van Rioja. Hier vind je namelijk de hoogste concentratie pinchos barren van heel Spanje! De perfecte plek voor een pub crawl.
De inwoners van Rioja zijn naast wijn maken ook goed in wijn… smijten! Ieder jaar vindt op 29 juni La Batalla del Vino plaats, het grote wijngevecht. Dit spektakel begint al om 7:00 's ochtends op een bergtop in Haro. Iedereen draagt op het begin een witte outfit. Maar die verandert binnen een paar seconden in de kleur van Rioja wijn. Waterpistolen, emmers, wijnzakken, sproeiers… in totaal wordt er 75.000 liter rode wijn rondgesmeten! Lees: ladderzat naar huis.
Maar hoe is dit wijngevecht in vredesnaam ontstaan? Gaan we je uitleggen. Triljoen jaar geleden ruzieden het plaatsje Haro en een ander nabijgelegen dorp over ‘n stuk land. Haro won, maar de inwoners bakenden hun gebied nog ieder jaar af met een paarse vlag. Het gevolg? Een heuse pelgrimstocht naar de heuvel van Haro. En pfff, dat is zweten geblazen in die Spaanse zon. Om af te koelen smeet een gelovige wijn over een medereiziger. Resultaat: de geboorte van La Ballata del Vino!
Meer La Rioja tips nodig? Of een persoonlijke gids? Check Rioja Like a Native!
Eten
Bij goede wijn hoort goed eten. Daarvoor moet je in Logroño zijn. In de buurt van Calle del Laurel vind je tientallen bars met pincho’s; de Noord-Spaanse variant van de tapas. Alle barretjes hebben een eigen specialiteit. Bar Soriano staat bijvoorbeeld bekend om z’n champignon pincho. Bij de meeste betaal je per prikker en dat kost je slechts een prikkie. Lees: vooral rondprikken!
In Logroño kun je ook prima langer tafelen. El 19 Restaurante is een aanrader met lokale gerechten die zo mooi zijn opgediend, dat je wel een foto móet maken. Ben je slecht in keuzes maken? Ga dan naar Tondeluna en bestel ‘el menu compartir’ (een menu om te delen). Zo kun je van alles wat proeven. Meer zin in sushi? De beste vind je bij Kiro Sushi.
In Haro staan vooral Spaanse gerechten op het menu. Bij Terete serveren ze vlees in heule grote porties. El Rincon Del Noble daarentegen heeft kleine gerechten waar je er meer van wil bestellen. Verder is La Vieja Bodega een aanrader.
Vervoer
Vanaf Amsterdam kun je het beste naar Bilbao vliegen. Dat ligt in het noorden van Spanje. De prijzen verschillen per seizoen, maar als je goed zoekt heb je voor €70,- al een retourtje. Pak je liever zelf de auto vanuit Nederland? Dan ben je zo’n veertien uur onderweg. Vanaf Bilbao is het een uurtje rijden naar La Rioja. Wil je net als Nienke de wijnstreek verkennen, maar ben je met het vliegtuig? Dan is een auto huren de chillste optie! Verder rijden er treinen en bussen tussen Haro en Logroño. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Spaans
la-rioja.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.